Majoritatea parlamentară de la Chișinău a depus oficial la Președinție actele prin care îl înaintează, din nou, pe Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, după ce, ieri, președintele Timofti a respins candidatura acestuia. Potrivit majorității parlamentare, Timofti ar fi respins candidatura fără un motiv întemeiat, contrar prevederilor Constituției Republicii Moldova și a hotărârilor emise de Curtea Constituțională.
Today.md publică scrisoarea lui Vlad Plahotniuc către preşedintele Nicolae Timofti. În textul documentului, Plahotniuc anunţă că dacă va fi desemnat oficial se obligă să semneze o declaraţie de integritate prin care să confirme standartele sale de integritate, dar şi calităţile, competenţele şi experienţa sa şi a echipei sale.
La București, anumite organizații neguvernamentale au cerut prim-ministrului român, Dacian Ciloș, să medieze tensiunile de la Chișinău.
Rep. Moldova: Majoritatea rămâne fără PLDM – Deputatul PLDM, Tudor Deliu a anunțat joi în fața protestarilor Platformei Civice Demnitate și Adevăr că toți deputații PLDM care au semnat pentru formarea majorității își vor retrage semnăturile.
Pe scena din fața Guvernului Tudor Deliu a spus că toţi deputaţii PLDM îşi retrag semnăturile de pe declaraţia de desemnare a lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru.
Și Deputaul PLDM Vladimir Hotineanu a declarat că dacă va PD va insista asupra candidaturii lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru atunci cei șapte semnatari ai majorității își vor retrage semnăturile și vor susține decizia fracțiunii PLDM.
Până acum Vladimir Hotineanu și Aliona Goța, semnatarii majorității parlamentare au anunțat astăzi că nu vor susține candidatura lui Vladimir Plahotniuc.
În cursul zilei de joi nu va avea loc nicio ședință a Parlamentului Republicii Moldova, potrivit MOLDPRES.
București: Este un moment de răscruce pentru Moldova – Este un moment de răscruce pentru Republica Moldova și pentru politicienii ei. Decizia de joi, 14 ianuarie, a coaliției majoritare de la Chișinău va rămâne în istorie ca îngropare a democrației sau ca salvare a ei. Singura soluție democratică este propunerea unui alt candidat pentru funcția de premier, declară europarlamentarul Monica Macovei.
Dacă se va ajunge la cererea demisiei președintelui Nicolae Timofte acest aspect va arunca Republica Moldova în haos și în instabilitate politică.
O țară fără guvern și cu un președinte căruia i se cere demisia înseamnă, pe lângă instabilitate politică, plecarea investitorilor, sărăcirea populației și ducerea Republicii Moldova la limita zonei democratice. Cei care cer demisia președintelui vor răul Republicii Moldova și al cetățenilor, uitând de Bruxelles și de faptul că au pornit pe drumul libertății și pe cel european.
Un alt scenariu care se discută este cel al alegerilor anticipate. Nu sunt binevenite alegerile anticipate acum, nu sunt în interesul independenței Republicii Moldova, nici al drumului european, și nici al libertății cetățenilor.
Este mai bine ca Republica Moldova să aibă un Guvern pe baza votului de la ultimele alegeri, adică un Guvern pro-european și prin fapte, nu doar prin declarații. Pentru că alegeri anticipate înseamnă instabilitate politică și economică, pentru că s-au creat și partide dubioase, cu politicieni manevrați de ruși sau de oligarhi.
În acest context, există riscul ca rușii să profite de alegerile anticipate, să destabilizeze Republica Moldova și chiar să o preia sub controlul lor.
Dacă au responsabilitate și respect pentru Republica Moldova și pentru democrație, politicienii din majoritatea parlamentară trebuie să propună până joi, la ora 12.00, un premier decent, fără probleme de integritate. Le vom mulțumi.
Îl felicit încă o dată pe președintele Timofti, pentru că a respins candidatura la funcția de prim-ministru a lui Vladimir Plahotniuc, motivând prin lipsa de integritate, declară Macovei.