Acasă Politic Rețea de lucru româno-moldovenească subsumată Agendei NATO Femeile, Pacea și Securitatea

Rețea de lucru româno-moldovenească subsumată Agendei NATO Femeile, Pacea și Securitatea

DISTRIBUIȚI

O delegație a Organizației Femeilor Liberale filiala Ilfov a participat marți, la Chișinău, alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Organizației Femeilor Liberale din România, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la constituirea unui grup de lucru format din femei de pe cele două maluri ale Prutului, care să întărească legăturile dintre cele două state și să contribuie la securitatea regională.

Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul „Mai puternice, peste frontieră”, s-a desfășurat sub egida Women4Security, organizat de Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, și a reunit 200 de femei din România și Republica Moldova pentru a gândi proiecte, a găsi soluții și pentru a-și uni forțele în vederea dezvoltării unor parteneriate pe patru direcții: implicarea comunităţii, digitalizarea, conexiuni trans-sectoriale și implicarea tinerilor.

„În această perioadă complicată, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile din regiunea noastră sunt în prima linie pentru a oferi siguranța și pentru a proteja pacea în țară, în localitate, la locul de muncă, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Salut această reuniune a femeilor din România și Republica Moldova, care are ca obiectiv crearea punților dintre statele noastre, stabilirea relațiilor de colaborare la diferite niveluri și în diferite domenii, dar și schimbul de bune practici între femeile de pe ambele maluri ale Prutului. Vă îndemn să lucrăm ca o echipă unită pentru a construi o lume sigură, o lume în care viața fiecărui om este prețuită, este respectată, este protejată”, a declarat Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova.

„În țările UE, una dintre discuţiile semnificative o reprezintă egalitatea de gen și nevoia ca tot mai multe femei să aibă acces la poziții de decizie politică înalte. Privesc la Republica Moldova și realizez că aici problematica de gen a fost rezolvată prin meritocrație. Cel mai important lucru în realizarea acestei rețele este faptul că ne va permite să ne cunoaștem cumva mai bine. Chiar dacă suntem țări surori, uneori am impresia că românii nu cunosc foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova și cum să se conecteze mai bine la realitățile de aici. La fel cum cred că pentru partea moldoveană accesul la structurile unui stat membru UE și NATO reprezintă o oportunitate de formare și dezvoltare”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în fața audienței de la Chișinău.

Prezentă alături de senatorul Pauliuc, Dora Cojocaru, președinta OFL Ilfov, a vorbit despre construirea unui parteneriat permanent și inițiative comune pentru o dezvoltare sustenabilă pe ambele părți ale Prutului: ,,Împreună putem gândi proiecte și găsi soluții care să vină în sprijinul oamenilor și care pot reprezenta un liant între societate și mediul instituțional și politic”.

Participantele la eveniment au concluzionat că Republica Moldova și România vor propune modalități pentru formalizarea rețelei sau grupului feminin de lucru, inclusiv prin explorarea posibilității includerii ca addendum la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova și România, semnată la București în noiembrie 2021. Rețeaua de lucru româno-moldovenească este subsumată Agendei NATO Femeile, Pacea și Securitatea din noiembrie 2020 și Concluziilor Consiliului Uniunii Europene privind femeile, pacea și securitatea din noiembrie 2022. Următoarea ședință a Rețelei va avea loc în România în trimestrul al III-lea al acestui an.

2 COMENTARII

  1. […] O delegație a Organizației Femeilor Liberale filiala Ilfov a participat marți, la Chișinău, alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Organizației Femeilor Liberale din România, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la constituirea unui grup de lucru format din femei de pe cele două maluri ale Prutului, care să întărească legăturile dintre cele două state și […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here