După ce Rusia și-a intensificat în ultimele săptămâni bombardamentele, G7 va organiza în România o reuniune destinată sprijinului Ucrainei.
Preşedinţia germană a Grupului G7 a anunţat, joi, că va organiza săptămâna viitoare va avea loc în România o reuniune cu parteneri internaţionali pe tema continuării asistenţei în domeniul energiei destinată Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia.
„În calitatea de Preşedinte al Grupului G7, vom invita săptămâna viitoare, la Bucureşti, alţi parteneri internaţionali, la nivel de miniştri de Externe, pe tema continuării susţinerii în domeniul energiei pentru Ucraina”, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, într-un mesaj postat pe Twitter.
Numeroase zone din Ucraina se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu electricitate şi apă din cauza bombardamentelor ruse.
Începând cu luna octombrie, Rusia a atacat constant cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune instalațiile electrice ale Ucrainei. Moscova spune că aceste acțiuni au scopul de a reduce capacitatea Kievului de a lupta și de a o împinge să negocieze.
Ca urmare a atacurilor constante ale Rusiei împotriva infrastructurii civile, care încalcă legislația internațională și umanitară, mai mult de jumătate din rețeaua de energie electrică ucraineană a fost avariată sau distrusă.
O situație dificilă a fost semnalată în spitalele ucrainene, care sunt afectate de întreruperile de curent.
Săptămâna trecută, din România au fost trimise către Ucraina generatoare pentru ca să facă faţă penelor de curent.
Parlamentul European şi o coaliţie formată din peste două sute de orașe europene vor dona, de asemenea, generatoare electrice Ucrainei, după lansarea, miercuri, a inițiativei „Generatoare ale speranței”. Campania face apel la orașele europene să doneze generatoare de energie electrică și transformatoare pentru a ajuta ucrainenii să treacă cu bine de iarna grea care îi așteaptă.
Aceste generatoare vor permite funcționarea instalațiilor esențiale ale țării, vor furniza energie spitalelor, școlilor, instalațiilor de alimentare cu apă, centrelor de asistență, adăposturilor, antenelor de telefonie și multor altor instalații.
Și în Rep. Moldova situația este dificilă, președintele Maia Sandu a cerut Consiliului Suprem de Securitate un nivel de alertă ridicat în sectorul energetic, având în vedere penele masive de curent cauzate de bombardamentele din Ucraina.