Acasă Politic Rezoluția PSD de la Herculane condamnă ”acțiunile statului paralel” și îl amenință...

Rezoluția PSD de la Herculane condamnă ”acțiunile statului paralel” și îl amenință pe Iohannis cu suspendarea

DISTRIBUIȚI

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, dupa sedinta CEX a PSD, ca liderii partidului au adoptat in unanimitate o rezolutie prin care sunt condamnate ”actiunile statului paralel”.

Textul integral al rezolutiei adoptate de conducerea PSD:

”Comitetul Executiv al PSD, intrunit in sedinta din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obtinute in cele 10 luni de guvernare precum si situatia politica actuala.

Referitor la stadiul indeplinirii Programului de guvernare, s-a constatat ca guvernul a realizat masurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate intr-un document public. Acesta atesta indeplinirea angajamentelor asumate in campania electorala fata de romani.

In acelasi timp, PSD a analizat situatia tensionata prezenta in spatiul public din cauza numeroaselor informatii despre abuzurile grave ale unor persoane care activeaza, au condus sau inca mai conduc institutii publice de forta si care indica in mod clar existenta unui asa-numit ‘Stat Paralel si Ilegitim’, care incearca sa preia controlul asupra puterii politice, legitim constituita prin alegeri libere si corecte, reprezentand un pericol de natura sa ingrijoreze opinia publica.

PSD constata existenta mai multor vulnerabilitati ale statului de drept, care sunt speculate de exponentii ‘Statului Paralel si Ilegitim’, cu scopul de a controla discretionar puterea politica sau puterea judecatoreasca. Rezulta ca ‘Statul Paralel si Ilegitim’ foloseste resursele financiare publice si instrumentele specifice autoritatii de stat pentru a-i intimida, santaja sau a-i inlatura pe decidentii politici care sustin sau promoveaza modificarile legislative menite sa readuca puterile statului in matca lor constitutionala, in acord cu principiile democratice si cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Mai mult decat atat, actiunile din ultima perioada ale ‘Statului Paralel si Ilegitim’’, disimulate sub asa-numita ‘lupta anti-coruptie’, au drept scop evident hartuirea si, in ultima instanta, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta sa nu isi poata indeplini Programul de guvernare angajat in fata electoratului. Se mizeaza astfel pe faptul ca un esec in realizarea beneficiilor pentru cetateni din Programul de guvernare va diminua sansele in viitoarele scrutine electorale pentru cele doua partide politice din Coalitia de guvernare.

Asadar, din dorinta de a detine controlul asupra puterii politice, ”Statul Paralel si Ilegitim” adopta o conduita anti-nationala si anti-cetateneasca, fiind dispus sa blocheze toate politicile publice de crestere a veniturilor populatiei, de creare de locuri de munca, de sustinere a capitalului autohton sau de reformare a Justitiei.

PSD constata lipsa de reactie complice a Presedintelui Romaniei in ceea ce priveste numeroasele incalcari ale Constitutiei Romaniei comise de exponentii, ”Statului Paralel si Ilegitim”, incepand de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecatoresti si pana la sfidarea Parlamentului, cu incalcarea deciziilor obligatorii ale Curtii Constitutionale. Tolerand toate aceste abateri grave de la litera si spiritul Constitutiei, Presedintele Romaniei incalca una dintre principalele sale atributii, respectiv aceea de a ‘veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor statului’, PSD isi manifesta sustinerea totala fata de reformarea sistemului de justitie, dupa modelul functional european.

In acest context, PSD apreciaza efortul presei care a avut si are un rol esential pentru apararea democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului. In pofida tuturor presiunilor si amenintarilor, au existat posturi de radio si televiziune, ziare si publicatii care au avut curajul sa dezvaluie abuzurile ”Statului Paralel si Ilegitim” si mecanismele prin care acesta incearca sa confiste puterea legitim aleasa. Fara aceste relatari, multe dintre delictele si excesele, ”Statului Paralel si Ilegitim’”ar fi ramas necunoscute si ar fi putut prolifera fara niciun fel de rezistenta din partea opiniei publice.

Avand in vedere toate aspectele de mai sus, PSD isi manifesta sustinerea totala a majoritatii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care sa asigure reformarea sistemului de Justitie, conform deciziilor CCR si Directivelor Europene, care sa garanteze stoparea abuzurilor si aplicarea acelorasi principii de baza care guverneaza actul de justitie in toate tarile europene cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. Pachetul cu modificarile legislative necesare in domeniul justitiei reprezinta singurul instrument legal, democratic si constitutional pentru garantarea respectarii intocmai a drepturilor fundamentale prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, concretizata in asigurarea unei reale independente a judecatorilor pentru exercitarea si infaptuirea actului de justitie.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv isi declara sprijinul pentru Guvern in ceea ce priveste realizarea obiectivelor angajate prin programul de guvernare, indiferent de obstacolele ridicate de cei care incearca sa blocheze reformele benefice pentru stat, societate si cetateni”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here