Primarul din Chiajna, martor
Șeful suspendat al PSD Sector 5, deputatul Cristian Rizea, care își face campanie electorală în continuare pentru candidatura la funcția de primar cu știința conducerii PSD București, a fost adus miercuri cu mandat la Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar în care are calitatea de suspect pentru trafic de influență. Este vorba de trafic de influență legat de RAAPPS și Primăria Chiajna. Pentru traficul de influență ar fi pretins mită 300.000 de euro, potrivit unor surse judiciare.
Având în vedere gravitatea faptei, după toate formalitățile pe care le va întreprinde DNA către Parlament, pentru Rizea s-ar putea cere încuviințarea reținerii și arestării preventive.
La ieșirea de la DNA, Rizea, nervos, în stilu-i caracteristic, a spus că a venit de bună voie să dea declarații și nu ”cu mandat”, așa cum susține presa centrală.
Potrivit unor surse din cadrul anchetei, printre martori s-ar afla și primarul comunei Chiajna, Mircea Minea.
Deputatul Cristian Rizea mai este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un alt dosar, 27/P/2011, în ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor, pentru perioada 2003 – 2005. Banii ar fi fost folosiţi conform unui document din 2006 al Departamentului pentru Lupta Antifraudă al Guvernului (DLAFG), act comandat de secretarul de Stat Karoly Borbely de la Autoritatea Naţională pentru Tineret (ANT), pentru deplasări în străinătate şi publicitate în mass-media“. Toată povestea a început la sfârşitul anului 2005, când secretarul de Stat Borbely a cerut DLAFG-ului să efectueze un control la ANSIT întrucât, la sfârşitul lui noiembrie 2005, Directoratul pentru Tineret al CE – care gestionează programul comunitar YOUTH – a declarat că România are probleme cu justificarea sumelor pentru program pentru perioada 2000-2001. Borbely a cerut extinderea controlului pentru toată perioada 2000-2005. Începånd cu anul 2000, ANSIT-ul a funcţionat ca direcţie în subordinea MEC, ca şi Direcţia de Tineret, care până în 2003 a fost condusă de Mario Ruse, iar între 2003 – 2004 de europarlamentul Daciana Sârbu, şoţia liderul PSD, Victor Ponta. ”În dosarul nr. 27/P/2011, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev de art. 182 alin. 1,2 din Legea nr. 78/2000, în ceea ce priveşte modul de utilizare a sumei de 3,985 milioane de euro acordate Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor, în perioada 2003-2005, în baza Acordurilor privind acţiunile descentralizate, acorduri semnate de către domnul Cristian Rizea“, informează ANST. În plus, într-un alt dosar penal aflat la DNA s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cristian Rizea, Gheorghe Popa, Irina Olguţa Dicea şi Gheorghe Ciurilă în ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile în cadrul contractelor de parteneriat, precizează ANST. În acest context, Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport menţiona că ”îşi manifestă îngrijorarea cu privire la Proiectul coordonat de acelaşi domn Cristian Rizea, care încearcă de această dată «să revigoreze sportul românesc», probabil în aceleaşi condiţii în care a «revigorat şi fondurile europene destinate tineretului”.
La ora transmiterii acestui material, nu există un comunicat oficial al DNA.