Roboți de mare precizie vor cântări particulele de praf din trei metropole ale României, determinând cu exactitate, fără intervenție umană, fracția masică de PM10 sau PM 2,5 de pe filtrele colectate din stațiile de măsurare a calității aerului. Echipamentele au fost furnizate deja de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Agențiilor pentru Protecția Mediului (APM) din Brașov, Timiș și București, în cadrul unui proiect derulat împreună cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), pentru modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).
Unul din aceste echipamente robotizate, care a fost pus în funcțiune, a fost prezentat public, azi, la sediul APM Brașov, în prezența Președintelui ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru și Vicepreședintelui ANPM, Eugen Ioan Cozma. De asemenea, echipamentele de la București și Timișoara au fost deja montate în sediile agențiilor, iar specialiștii din cadrul laboratoarelor de monitorizare se pregătesc pentru punerea în funcțiune a aparatelor, în cursul săptămânii viitoare.
„Reglementările europene impun standarde clare în privința monitorizării și raportării datelor obținute ca urmare a monitorizării calității aerului, iar aceste aparate, dotate cu echipamente de mare precizie, vor arăta măsura exactă a cantităților de PM 10 și PM 2,5, din aer, excluzând orice posibilă eroare de cântar. Echipamentele inteligente vor analiza filtrele din toate stațiile de monitorizare, din municipiul respectiv și, pe baza codului QR al fiecărui filtru vor atribui datele exact stației din care au fost colectate probele. Mai mult decât atât, echipamentele vor fi conectate la RNMCA și vor transmite datele, cu o precizie de șase zecimale, către laboratorul central, din cadrul ANPM, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.
Conform specialiștilor, echipamentul cântărește și înregistrează masa filtrelor de aer înainte ca acestea să fie expuse în stațiile de monitorizare, înregistrându-le în baza codului QR, apoi le cântărește și ulterior perioadei de expunere, determinând cu exactitate cantitățile de particule PM 10 și PM 2,5 colectate din zona stației respective.
„În cele opt staţii automate de monitorizare din județul Braşov, parte integrantă a RNMCA, se efectuează măsurări continue pentru determinarea indicatorilor particule în suspensie cu diametrul sub 10 microni (PM10), respectiv cu diametrul sub 2,5 microni (PM2.5) prin aspirarea particulelor în suspensie pe filtre de quarț cu un debit constant timp de 24 h. Determinarea masei de PM 10, respectiv PM 2,5 se face prin metoda gravimetrică, prin diferenţa dintre masa filtrelor expuse şi masa filtrelor neexpuse. La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt înregistrări efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt automate, înregistrează și generează rapoarte care includ informațiile de la inițierea până la sfârșitul procedurii”, a explicat Directorul executiv al APM Brașov, Ciprian Băncilă.
Din ce este compus sistemul și ce standarde respectă
Sistemul robotizat este compus din: cabina de climatizare cu sistem de climatizare controlat, balanță analitică și modul ionizator/descărcător static. In cabina de climatizare parametrii de mediu (temperatura și umiditatea relativă) sunt măsurați și înregistrați continuu în zonele de interes din incintă. Înregistrările măsurărilor sunt stocate și disponibile pentru demonstrarea funcționării corespunzătoare.
Respectând cerințele standardului SR EN 12341, metoda standardizată de măsurare gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM 10 sau PM 2,5 a particulelor în suspensie, sistemul robotizat are predefinit un program, în care sunt setați timpii de condiționare și condițiile de verificare a rezultatelor cântăririlor, în două module diferite: un modul pentru filtrele înainte de expunere (înainte de plasarea lor în stația de monitorizare) și un modul pentru filtrele după expunere (după prelevarea în stația de monitorizare).