Acasă Economie România a fost scoasă de SUA de pe lista de supraveghere privind...

România a fost scoasă de SUA de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane, dar încă nu respectă standardele minime

DISTRIBUIȚI

SUA au scos marți România de pe lista de supraveghere a țărilor pentru traficul de persoane, arată raportul anual privind traficul de persoane de către Departamentul de Stat al SUA, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere. Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an.

Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate”, a scris Bode pe Facebook.

România nu respectă în continuare standardele minime, dar face eforturi

Ministrul de Interne a precizat că Raportul subliniază aspectele pozitive, dar şi aspectele pe care trebuie îmbunătăţite, formulând recomandări punctuale în acest sens.

”Raportul din acest an oferă o imagine clară cu privire la progresele pe care România le-a făcut în ultimul an, în special în ceea ce priveşte creşterea numărului de investigaţii penale, creşterea numărului de condamnări a traficanţilor, adoptarea legislaţiei pentru protecţia categoriile de persoane vulnerabile şi defavorizate. Pe lângă aceste aspecte, pe domeniul de competenţă al MAI cooperarea poliţienească internaţională a fost foarte apreciată, precum şi sesiunile de formare a personalului MAI, derulate inclusiv cu partea americană”, a mai transmis Lucian Bode, potrivit News.ro.

Ministrul a precizat, de asemenea, că au fost apreciate rezultatele pozitive ale ANITP în zona de prevenire şi cooperare interinstituţională.

Potrivit Raportului lansat de Departamentul de Stat al SUA, România se află în Pilonul 2, alături de state ca Ucraina, Ungaria, Turcia, Grecia, Polonia Italia sau Danemarca, fiind scoasă de pe ”Lista de supraveghere” – Tier 2 Watch List unde s-a aflat până în prezent.

Pilonul 2 este reprezentat, potrivit oficialilor SUA, de ţări ale căror guverne nu îndeplinesc pe deplin standardele minime, dar care depun eforturi semnificative pentru ca să se conformeze acestor standarde.

În continuare, pe Lista de supraveghere sunt state ca Serbia şi Bulgaria.

Raportul este lansat oficial, marţi, într-o ceremonie găzduită de Secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here