În perioada 7–8 aprilie 2025, Natalia-Elena Intotero, Ministrul Culturii, a participat la Reuniunea informală a miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană, desfășurată la Varșovia, în cadrul Președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.
Reuniunea a prilejuit un dialog deschis între miniștrii Culturii din statele membre, cu accent pe rolul esențial al Culturii în consolidarea identității europene și în abordarea provocărilor actuale. Printre temele discutate s-au numărat sprijinirea tinerilor artiști, protejarea patrimoniului cultural și elaborarea unui nou cadru strategic pentru politicile culturale europene – „Busola Culturală”.
În intervenția sa, ministrul Intotero a pledat pentru ca „Busola Culturală” să includă principii fundamentale precum protejarea patrimoniului cultural, finanțarea echitabilă și sprijinirea noilor generații de creatori, facilitarea accesului tinerilor la cultură și utilizarea tehnologiilor emergente, inclusiv inteligența artificială – în beneficiul culturii.
De asemenea, a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea tinerilor artiști și profesioniști din domeniul cultural și creativ, prin programe precum AFCN, rezidențe artistice, facilități fiscale și dezvoltarea infrastructurii culturale.
Ministrul Culturii a evidențiat importanța culturii ca pilon de reziliență și coeziune europeană, în contextul geopolitic actual, precum și necesitatea unor politici integrate pentru protejarea patrimoniului în fața dezastrelor naturale și a conflictelor armate. În acest sens, a fost reiterată propunerea României privind crearea unui Fond European pentru Patrimoniul Cultural.
De asemenea, un model de bune practici a fost considerat programul Start-Up Nation, care oferă finanțare nerambursabilă pentru antreprenorii din sectoarele culturale și creative, prin care România încurajează tinerii creativi să-și dezvolte propriile inițiative.
Agenda a mai inclus sesiuni de lucru tematice, o prezentare privind experiența Ucrainei în protejarea patrimoniului său național, precum și discuții privind viitorul programului „Europa Creativă” după anul 2027.
Ca urmare a intervenției României privind jaful obiectelor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Assen, partea olandeză a reacționat prompt, exprimând sprijin deplin pentru autoritățile române și angajamentul de a continua toate demersurile necesare pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu național.