O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a plecat în Republica Moldova joi dimineață pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Deplasarea către localitățile Chișinău, Cahul și Bălți este realizată cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul MApN.
Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală – combinezoane, măști, mănuși și viziere – vor fi asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova și asigurarea logistică vor fi realizate de doi ofițeri din cadrul IGSU.
Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu zece sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate.
Medicii, din mai multe orașe ale țării, s-au reunit la Iași, de unde au plecat înspre Republica Moldova în prezența premierului Guvernului României, Ludovic Orban, ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.