Acasă Politic România, invitată să candideze pentru președinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale...

România, invitată să candideze pentru președinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale din cadrul Agendei ONU ”Femeile, Pacea și Securitatea”

DISTRIBUIȚI

Rezoluţia 1.325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite – Femeile, pacea şi securitatea (RCSONU 1325) afirmă rolul important al femeilor în prevenirea şi soluţionarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea păcii, menţinerea păcii, răspunsul umanitar şi reconstrucţia postconflict şi subliniază importanţa participării şi implicării depline a femeilor în toate eforturile de asigurare şi promovare a păcii şi securităţii.

De asemeena, rezoluția exprimă îngrijorarea pentru civili, în special pentru femei şi copii, care reprezintă majoritatea celor afectaţi de conflictele armate, şi se reafirmă importanţa rolului femeilor în prevenirea şi soluţionarea conflictelor, în procesul de construire a păcii și expune nevoia participării egale şi implicării femeilor în toate eforturile pentru menţinerea şi promovarea păcii şi securităţii şi nevoia creşterii rolului lor în luarea deciziilor cu privire la prevenirea şi soluţionarea conflictelor. Analiza nivelului de violenţă împotriva femeilor poate constitui un element de prognozare a potenţialului de conflict dintr-o ţară.

Cele patru direcții avute în vedere prin RCSONU 1.325 (2000) sunt participarea, prevenirea, protecţia și ajutorare şi refacere.

În România, promovarea și implementarea Agendei ”Femeile, Pacea și Securitatea” (WPS) au fost preluate de MApN, care asigură Punctul focal național în relația cu organizațiile naționale și internaționale care activează în domeniu.

Începând de marți, timp de câteva zile, MApN organizează o serie de activităţi de cooperare româno-americană pe tema ”Femeia, pacea şi securitatea”.

Astfel, marți, 6 decembrie, la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” din Bucureşti a avut loc Conferinţa la nivel înalt ”Implementarea Agendei Femeile, pacea şi securitatea – progres şi căi de cooperare”, eveniment la care au participat delegaţia SUA, reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, Institutului Diplomatic Român, Serviciului Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Universitatea Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi alţi reprezentanţi ai sectorului academic.

Doamna General maior Sheryl Gordon, comandantul Gărzii Naționale a statului Alabama, din SUA, a participat ca invitat special.

Tema esențială abordă în cadrul conferinței a fost rolul femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea, menținerea păcii, acțiuni umanitare, răspunsul și reconstrucția post-conflict.

În dechiderea lucrărilor, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a precizat că MApN sprijină şi promovează accesul liber şi egal la toate nivelurile ierarhice, indiferent de gen, atât pentru civili, cât și pentru militari, cu condiția îndeplinirii criteriilor de performanță și profesionalism.

De asemenea, ministrul a spus că „nu există în prezent nicio limitare în ceea ce privește participarea și selecția femeilor pentru poziții permanente în cadrul reprezentanțelor militare româneşti pe lângă organizațiile internaționale sau pentru funcții de comandă ori execuție în structurile dislocate în afara țării. Așadar, în cadrul detașamentelor de militari care au fost dislocate în ultimii ani în misiuni în teatrele de operații, în cele mai periculoase zone ale lumii au acționat cadre militare femei, cu diferite specializări, încadrate inclusiv în funcții de comandă”.

„Elementul de unicitate oferit de responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale în coordonarea implementării domeniului, nominalizarea consilierilor sau a experților de gen în toate instituțiile, excepționala cooperare interinstituțională prin Grupul național de implementare reprezintă doar o parte din aspectele prezentate în cadrul lucrărilor reuniunii care a avut loc, recent, la Geneva și care au fost apreciate în mod semnificativ de reprezentanții statelor membre ale ONU, concluzia fiind aceea că realizările României constituie exemple de urmat chiar și de alte țări care au demarat procesul de implementare cu mult timp înaintea statului român”, a apreciat ministrul Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr a salutat invitația omologior americani lansată României de a candida împreună pentru co-președinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale.

Având în vedere impactul îngrijorător al războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei asupra femeilor, secretarul de Stat în MAE, Daniela Gîtman, a evidențiat, la rândul său, utilitatea unei abordări care să țină seama de dimensiunea de gen în analizele și dezbaterile referitoare la criza din Ucraina, dat fiind rolul cheie al femeilor în toate etapele conflictului, inclusiv pentru dezvoltarea durabilă a Ucrainei.

Oficialul MAE a exprimat aprecierea față de reziliența și curajul femeilor ucrainene şi a reiterat mesajul de sprijin și solidaritate pe care l-a transmis în numele României cu prilejul vizitei efectuate în Ucraina, în perioada 23-24 noiembrie 2022, împreună cu reprezentantele Austriei, Croaţiei, Germaniei, Letoniei şi Lituaniei în Consiliul Afaceri Generale, responsabile cu afaceri europene, vicepreşedintele Parlamentului European, Nicola Beer, precum şi ministrul afacerilor externe al Principatului Liechtenstein.

Cu referire directă la Rezoluția 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU pe tema “Femeile, pacea și securitatea”, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța participării femeilor în structurile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate, precum și în misiunile internaționale de menținere a păcii.

În acest context, oficialul MAE a menționat adoptarea, în anul 2020, a Strategiei Naționale și a Planului Național de Acțiune privind implementarea Rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU Femeile, Pacea și Securitatea pentru perioada 2020-2023 și a prezentat activitățile întreprinse la nivelul instituției pe care o reprezintă pentru implementarea Planului Național de Acțiune, atât pe plan intern, cât și extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României. Consecventă sprijinului constant pentru multilateralismul bazat pe reguli, România, prin reprezentanții săi diplomatici la ONU, UE, NATO și OSCE, împărtășește în mod constant, în diversele foruri internaționale, rezultatele obținute de țara noastră în implementarea Rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here