Acasă Editorial România paralelă

România paralelă

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Suntem în 2018 și avem, încă, alte preocupări, cu totul altele decât cele care să ducă la un trai mai bun pentru tot poporul. Ne certăm permanent pe diverse teme, multe ridicole, dar uităm să facem bine comunității. Și care e adevărata Românie? Păi, să vedem: Avem, încă, 2.400 de şcoli cu toalete în curte şi, din 2012 nu s-a mişcat un deget pentru a se remedia situaţia. Bucureştiul este singura capitală europeană fără o centură funcţională. Jumătate din populaţia României are toaleta în curte, pentru că localitățle nu au infrastructură. Comparativ cu Uniunea Europeană, avem un procent ridicat de persoane care lucrează în propria gospodărie, neremunerați, iar dintre lucrătorii pe cont propriu cei mai mulți sunt ocupați în agricultura de subzistență. Rata de ocupare a tinerilor între 15 și 24 de ani este, în România, cu 10 procente sub media europeană. De asemenea, mulți tineri par să iasă din statistici – nu sunt nici în sistemul de învțământ, nici pe piața muncii.

Infrastructura rutieră este doar pe hârtie. În 2018 avem trenuri care circulă cu viteze de 30-50 km/oră pentru că infrastructura este la pământ. Nici spitalele nu sunt dotate la nivelul anului 2018 și frecvent aflăm despre pacienți infectați în unitățile medicale cu bacterii şi microbi care le complică situația medicală.

În Bucureşti există încă 200 de străzi fără canalizare, fără asfalt, apă curentă, ca în Evul Mediu. Nu mai vorbim de cele din provincie. Avem un abandon şcolar de 20% şi doar jumătate dintre elevi reuşesc la examenele naţionale.

Importăm muncitori din alte ţări, pentru că România nu este în stare să producă forţa de muncă necesară companiilor. Dar avem multe, multe zile libere. Oficial, că Guvernul are nevoie de voturi.

Statisticile ne plasează pe locul al doilea în lume la migrație, după Siria. Dar în Siria e război! La noi, politicienii par să fi declarat război poporului. Cu siguranță lista neajunsurilor cu care se confruntă România poate fi completată oricând. Această listă ne arată, din păcate, o țară aflată departe de standardele europene. O țară subdezvoltată, sărăcită, cu o economie dezindustrializată și cu o agricultură dezorganizată, o economie incapabilă să ofere locuri de muncă pentru întreaga populație, o comunitate demoralizată. Această listă este o radiografie a României paralele. Foto click: Ziarul de Arad

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here