În perioada 3-9 iunie, aproape 40 de țări (Albania, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Columbia, Croația, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Kosovo, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Țările de Jos, Nigeria, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Thailanda, Ucraina, Regatul Unit, Vietnam) din întreaga lume au participat la zilele de acțiune comună împotriva traficului de ființe umane.
Condusă de Austria și România, Europol, Frontex și INTERPOL, operațiunea globală cu numele de cod „GLOBAL CHAIN” a dus la arestarea a 219 persoane și identificarea a peste 1.370 de victime ale traficului de peroane, inclusiv 153 de copii. Operațiunea a vizat destructurarea rețelelor criminale cu risc ridicat, în mod particular fiind avute în vedere cazurile de exploatare sexuală, criminalitate forțată și cerșetorie forțată.
Pornind de la experiențele unor operațiuni anterioare, autoritățile de aplicare a legii au abordat multidisciplinar fenomenul traficului de persoane, o atenție deosebită fiind acordată cazurilor care implică victimele copii.
În urma mega-operațiunii din acest an, au fost deschise 276 de noi anchete.
Statistic, rezultatele generale ale acțiunii transnaționale de combatere a traficului de persoane arată astfel:
- 362 de suspecți identificați;
- 219 autori arestați;
- 374 (1.221 adulți și 153 copii) victime identificate și asistate;
- 074 bunuri rezultate din traficul de persoane confiscate;
- 363 documente frauduloase detectate.
Pe lângă lupta împotriva traficului de copii și a celor mai periculoase rețele criminale, acest efort internațional de aplicare a legii a vizat mai multe puncte focale împotriva traficului de ființe umane în întreaga lume, inclusiv în America Latină, Asia, Africa, precum și în țările Parteneriatului Estic și în Ucraina.
Următoarele exemple oferă o perspectivă asupra naturii diverse a operațiunilor naționale împotriva traficului de persoane care au fost desfășurate în contextul săptămânii de acțiune EMPACT.
- Ofițerii Departamentului de Poliție Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság) a arestat un cuplu maghiar pentru că și-a forțat șase copii să facă sex și pentru că cerșea pe străzile din satul lor. Copiii minori au fost abuzați fizic, psihic și sexual de proprii părinți, propriul lor tată agresându-i cu bastoane, curele și mâinile goale.
Polițiștii i-au găsit pe copii neglijați, subalimentați și într-o stare de sănătate proastă. Legându-i într-o cameră din gospodărie, părinții și-au oferit copiii altor persoane din cartier să facă sex contra plată. Pentru confirmarea abuzului sexual și luarea mărturiei copiilor traumatizați (plasați în plasament între timp), au fost implicați polițiști de poliție judiciară, experți medicali și psihologi.
Ofițeri de la Unitatea Națională de Investigații THB (Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztály) au fost trimiși în Austria pentru a efectua controale comune ale poliției cu membri ai Serviciului Austriac de Informații Criminale și ai Departamentelor Provinciale de Poliție Criminală (Bundeskriminalamt; Landeskriminalämter Wien und Niederösterreich). Echipele au efectuat controale direcționate în locurile deja cunoscute pentru astfel de activități, concentrându-se pe lucrătorii sexuali maghiari. Europol a facilitat și a sprijinit financiar acest schimb de personal.
- BCCO Galați a arestat un suspect care recruta victime minore din medii defavorizate, obligându-le să cerșească și pe care le exploata sexual. Banii obținuți erau reținuți de traficant, care folosea violența fizică pentru a-și controla victimele. Cu ocazia unei percheziții, polițiștii au colectat și alte probe și au interogat suspecții și victimele. La una din adresele percheziționate, oamenii legii au găsit și au confiscat și diverse stupefiante.
- În efortul de a crește gradul de conștientizare cu privire la acest domeniu criminal, Poliția Națională Irlandeză (An Garda Síochána) a vorbit cu mii de pasageri care soseau cu trenul la Dublin. În timp ce informau călătorii despre zonele cu criminalitate ridicată, polițiștii au căutat și indicii privind traficul de persoane. Deși nu au fost identificate victime, inițiativa a generat un mare angajament din partea publicului.
- Poliția Națională a Ucrainei (Національна поліція України) a destructurat un grup infracțional organizat care vizează persoane vulnerabile. Au fost identificați trei suspecți care controlau și constrângeau 12 victime pe care le obligau să cerșească. Într-un alt caz, ofițerii au arestat o persoană care, pentru a obține amânarea mobilizării, a obligat o persoană cu dizabilități să se căsătorească.
- O schemă de trafic de persoane care implică un interpret chinez care lucra pentru o companie din Laos a fost descoperită de autoritățile vietnameze. Suspectul a atras 14 vietnamezi cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite în străinătate, doar pentru determina să creeze conturi online frauduloase pentru escrocherii financiare. Victimelor, care lucrau zilnic 12 până la 14 ore, le fuseseră confiscate documentele. Familiile au fost estorcate cu până la 10.000 dolari pentru a-și asigura întoarcerea în Vietnam.
Acest caz evidențiază și mai mult tendința traficului de persoane pentru fraudă online forțată, detectată pentru prima dată de INTERPOL în Asia de Sud-Est în timpul operațiunii Storm Makers din martie 2022, iar mai târziu în alte regiuni, motiv pentru care INTERPOL a emis o alertă.
Țările participante la operațiune – Albania, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Columbia, Croația, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Kosovo*, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Țările de Jos , Nigeria, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Thailanda, Ucraina, Regatul Unit, Vietnam.
[…] În perioada 3-9 iunie, aproape 40 de țări (Albania, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Columbia, Croația, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Kosovo, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Țările de Jos, Nigeria, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Thailanda, Ucraina, Regatul Unit, Vietnam) din […] Citeste mai mult […]