Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, în 30 decembrie, un ordin pentru restricționarea, pentru 6 luni, a exportului de paracetamol, ibuprofen pentru copii și a 13 antibiotice, ca măsură excepțională de protejare a sănătății cetățenilor români. Măsura vine pe fondul trendului crescător, începând din luna noiembrie,al virozelor respiratorii și în contextul discontinuității în aprovizionarea pieței din România pentru următoarele Denumiri comune internaționale (DCI): Amoxicillinum, Amoxicillinum+Acidum clavulanicum, Azithromycinum, Cefaclorum, Clarithromycinum, Cefalexinum, Cefiximum, Cefpodoximum, Cefuroximum, Fosfomycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum+trimethoprimum, Sultamicillinum, semnalată Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat în luna decembrie 2022, o incidență crescută a scarlatinei și a infecției invazive cu streptococ de grup A în mai multe țări din regiunea Europeană, copiii sub 10 ani fiind grupa de vârstă cea mai afectată.
Pentru a publica și pune în aplicare ordinul, România trebuie să primească un aviz din partea partea Uniunii Europene.
[…] Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, în 30 decembrie, un ordin pentru restricționarea, pentru 6 luni, a exportului de paracetamol, ibuprofen pentru copii și a 13 antibiotice, ca măsură excepțională de protejare a sănătății cetățenilor români. Măsura vine pe fondul trendului crescător, începând din luna noiembrie,al virozelor respiratorii și în contextul discontinuității în aprovizionarea […] » Vezi detalii […]