Acasă Politic Românii care și-au luat viza de flotant după 4 septembrie vor putea...

Românii care și-au luat viza de flotant după 4 septembrie vor putea vota la locale pe lista suplimentară

DISTRIBUIȚI

BEC revine și tranșează definitiv problema votanților cu viză de flotant: românii care și-au luat viza de flotant după 4 septembrie vor putea vota la locale pe lista suplimentară

Românii care și-au schimbat reședința și au scos o viză de flotant după data de 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință pe listele suplimentare, a decis joi Biroul Electoral Central, completând practic decizia luată luni care aparent interzicea celor cu viză de flotant post-4 septembrie să voteze în noua localitate de reședință.

BEC a decis ca hotărârea nr. 81 din 7 septembrie 2020 se va completa după cum urmează: ”(2) Alegatorul care, pana cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o alta adresă decât cea de domiciliu și a solicitat înscrierea în registrul electoral cu adresa de reședință, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință și se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată adresa de reședință”.

BEC a decis să mai adopte și o hotărâre de interpretare a legislației în vigoare prin care să consfințească dreptul de vot al celor cu viză de flotant pe listele suplimentare din localitatea de reședință.

”În interpretarea unitară a dispozițiilor art. 18 alin. (5) din Legea m. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, alegătorul care și-a stabilit reședința, ulterior datei de 4 septembrie 2020, la o adresă arondată altei secții de votare decat cea de la domiciliu, și care se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința menționată pe actul de identitate, va fi înscris în lista electorală suplimentară”.

Pe 7 septembrie BEC a adoptat o hotărâre care aparent lăsa loc de interpretare dacă cetățenii cu viză de flotant obținută după 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință.

Ulterior, șeful Autorității Electorale Permanente a revenit și a declarat ca decizia este neclar formulată și se va reveni asupra ei pentru a fi clarificată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here