Românii privesc pozitiv alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, în timp ce peste jumătate dintre respondenți percep Rusia în termeni negativi („adversar”/ „rival”), sunt două dintre principalele concluzii ale unui studiu realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), desfășurat la finalul lunii ianuarie, care a avut ca scop evaluarea percepțiilor cetățenilor cu privire la teme de dezbatere pe agenda publică internațională, dar și națională.
Peste 8 din 10 români cred că războiul din Ucraina se va termina printr-o înțelegere între Moscova și Kiev, în timp ce în clasamentul încrederii președintele Klaus Iohannis, care și-a anunțat luni, 10 februarie 2025, demisia, se află pe ultimul loc, cu o cotă de încredere de doar 8%.
De asemenea, Donald Trump conduce și topul încrederii românilor, într-o listă de personalități internaționale, iar trei sferturi dintre români cred că, în următorii 20 de ani, China are șanse să fie cea mai puternică țară din lume.
Mai mult de jumătate dintre români cred că, în următorii zece ani, Uniunea Europeană (UE) va avea o influență globală mai mare sau cel puțin egală cu cea pe care o are în prezent.
Percepția asupra revenirii lui Trump la Casa Albă
Trei sferturi dintre români percep pozitiv alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Dacă 62% dintre participanții la sondaj cred că alegerea lui Trump este pozitivă pentru toți cetățenii lumii, 64% o apreciază astfel pentru români.
Șapte din zece români cred că alegerea lui Trump este un lucru bun pentru cetățenii americani.
În jur de un sfert (27%) dintre participanții la sondaj consideră alegerea lui Donald Trump drept un lucru rău pentru români sau pentru cetățenii lumii și un procent mult mai mic pentru SUA (18%).
Războiul din Ucraina
Părerea românilor despre Rusia este, în acest moment, preponderent negativă. 38% dintre respondenți cred că Rusia este un adversar cu care suntem în conflict, în timp ce 13% cred că este un rival cu care trebuie să concurăm.
Alți 32% dintre participanții la sondaj cred că Rusia este un partener necesar cu care trebuie să cooperăm strategic, iar 7% cred că Rusia este pentru România un aliat care ne împărtășește interesele și valorile.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, 86% dintre români cred că o înțelegere între Ucraina și Rusia este cel mai probabil scenariu pentru finalizarea conflictului. 8% cred că este posibil ca Rusia să câștige războiul și numai 5% că acesta ar putea fi câștigat de Ucraina.
China, văzută cu șanse să devină cea mai puternică țară din lume
Opinia a trei sferturi dintre români despre China este că această țară are șanse în următorii 20 de ani să fie cea mai puternică din lume, chiar mai puternică decât SUA.
Peste un sfert dintre participanții la sondaj cred că este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple, jumătate cred că acest lucru este probabil să întâmple, în timp ce o cincime cred contrariul.
Cum este percepută UE
Peste 60% dintre români cred că Uniunea Europeană este o putere care poate trata de la egal la egal cu puterile globale, în timp ce 36% cred contrariul.
Proiectiv, peste jumătate (53%) dintre români cred că, în următorii zece ani, UE va avea o influență globală mai mare sau cel puțin egală cu cea pe care o are în prezent.
29% dintre cei chestionați cred că va avea influență mai puțină, în timp ce 15% dintre participanții la sondaj sunt de părere că UE nu are nici în prezent influență globală și nu va avea nici în viitor.
Încrederea în personalitățile internaționale
Încrederea românilor în câteva dintre figurile proeminente ale politicii externe actuale este dominată de Donald Trump: 45% declară că au foarte multă și multă încredere în președintele SUA.
El este secondat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (23%).
În Elon Musk, au foarte multă și multă încredere 18% dintre români.
În Viktor Orbán, premierul ungar, au multă și foarte multă încredere 12% dintre români, la fel ca și în președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Pe ultimul loc în acest clasament se află președintele României, Klaus Iohannis, a cărui cotă de încredere este de 8%.
Datele pe baza cărora a fost realizat sondajul IRES
- Volumul eșantionului: 1.193 respondenți, cu vârsta de cel puțin 18 ani;
- Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România;
- Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%;
- Perioada realizării anchetei: 27 – 31 ianuarie 2025;
- Beneficiarul sondajului: Sondajul face parte din programul de responsabilitate socială dezvoltat de IRES și este autofinanțat.
• Metoda de culegere a datelor: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing