Acasă Politic ROMÂNII SUSŢIN RELAŢIA CALMĂ DINTRE PREŞEDINTE ŞI PREMIER

ROMÂNII SUSŢIN RELAŢIA CALMĂ DINTRE PREŞEDINTE ŞI PREMIER

DISTRIBUIȚI

Cei mai mulți dintre români susțin în continuare existența unei relații calme între președinte și premier, potrivit unui sondaj INSCOP, citat de Adevărul.

Astfel, Barometrul INSCOP Research referitor la dinamica vieţii politice arată că 72,7% dintre respondenţi sunt de acord că atunci când au puncte de vedere diferite, cei doi lideri ai statului trebuie să găsească soluţii de compromis. Doar 16% dintre cei intervievați sunt de părere că preşedintele şi primul-ministru ar trebui să îşi menţină opiniile fără compromisuri, iar 11,3% nu ştiu sau nu răspund.

Potrivit aceluiași sondaj, 67,8% dintre respondenţi, apreciază activitatea preşedintelui Iohannis după primele 4 luni de mandat, 20,1% nu o apreciază, iar 12,1% nu ştiu sau nu răspund. În ceea ce-l privește pe premier, 41,1% dintre români apreciază activitatea acestuia din primele patru luni ale anului, nu o apreciază 46,9%, iar 12% nu ştiu sau nu răspund

Sondajul citat mai indică și că există o majoritate a românilor care respinge ideea organizării de alegeri parlamentare anticipate. Concret, 36% dintre respondenţi sunt de acord cu un astfel de scrutin, în timp ce 50,2% resping ideea alegerilor anticipate, iar 13,8% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, 58,5% dintre români sunt de părere că actualul guvernul ar trebui să îşi încheie mandatul la termen, la sfârşitul anului 2016, în timp ce doar 29,6% dintre cei intervievați își doresc schimbarea executivului înainte de finalul mandatului.

Tot în acest context, cei mai mulți dintre respodenți nu dau șanse foarte mari unei moțiuni de cenzură inițătă de PNL. Astfel, 49,8% consideră că un asemenea demers nu are şanse de reuşită, 22,8% sunt de părerea contrarie, iar 27,4% nu ştiu sau nu răspund.

Barometrul INSCOP Research indică însă că nu există o majoritate consistentă dintre români care să se pronunțe în favoarea unui anumit tip de vor. Astfel, 36,1% dintre respondeți preferă votul pe listă, sistemul uninominal este preferat de 33,7% dintre aceștia, iar 30,2% dintre cei intervieveți nu știu sau nu răspund.

Cât despre o revizuirea Constituției, 58,7% dintre români consideră că România are nevoie de o nouă Lege Fundamentală, 23,5% resping acestă idee, în timp ce 17,8% nu ştiu sau nu răspund.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here