Proiectul de lege al USR, care vizează asigurarea accesului asiguraților români la lista decontărilor făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în numele lor, a primit aviz favorabil în unanimitate în comisia de specialitate din Camera Deputaților.
Proiectul a fost inițiat în noiembrie 2017 de trei deputați USR, Tudor Pop (membru al Comisiei pentru Sănătate și familie din Camera Deputaților), Dan Barna și Cristian Ghinea.
“Forma actuală a Art. 234 din Legea 95/2006 prevede că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puțin o dată pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază”, ignorând astfel produsele de care asiguratul beneficiază – medicamente, dispozitive medicale sau materiale sanitare. Prezenta propunere legislativă extinde şi întregeşte dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui”, a declarat deputatul USR Tudor Pop.
Propunerea legislativă prevede că transparenţa deconturilor este o modalitate de prevenţie a fraudei, de creştere a eficienţei sistemului sanitar, dar şi de îmbunătăţire a calităţii datelor.
Propunerea legislativă stabilește mai multe modalităţi de comunicare a acestor informaţii: a) la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic cât şi în scris b) online, accesând DES – dosarul electronic de sănătate al pacientului sau c) prin poştă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depăşesc de trei ori valoarea decontului mediu.
Așa cum era de așteptat, reprezentantul CNAS, prezent la ședința Comisiei, a susținut că asigurații își pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie și pe baza biletului de externare din spital. USR condamnă astfel de reacții și atitudini vis-a-vis de banii și sănătatea oamenilor.
Aceeași reprezentanți au recunoscut că Dosarul Electronic de Sănătate este nefuncțional – soft pentru care s-au plătit bani grei – problemă care se dorește a fi rezolvată într-un viitor indecis prin bani europeni.
Iar în ceea ce privește primirea decontului prin poștă, reprezentanții au invocat o excepție, zugrăvind în culori dramatice o situație ipotetică în care un alt membru al familiei deschide plicul cu lista tuturor decontărilor, plic care nu îi este adresat.
USR reamintește că la nivel central și local, instituția Casei a fost compromisă în ultimii șapte ani în scandaluri de corupție ce au vizat decontări fictive, implicând 22 de angajați ai Casei, prejudicii de peste 100 de milioane de lei și daune incalculabile la adresa asiguraților.
“Am convingerea că adoptarea și susținerea acestui proiect de lege de către Casă, un proiect susținut de semnături transpartinice, poate fi un prim pas spre recâștigarea încrederii și reabilitarea instituției în ochii asiguraților, a opiniei publice, dar și a sistemului sanitar românesc”, a conchis Tudor Pop.
|