Acasă Politic Rovana Plumb nu mai poate fi comisar european pentru Transporturi

Rovana Plumb nu mai poate fi comisar european pentru Transporturi

DISTRIBUIȚI

Comisia Juridică a Parlamentului European întrunită joi dimineață a respins la vot candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european la Transporturi. Ea a fost chemată astăzi pentru o audiere excepțională, pentru a da lămuriri cu privire la diferențele dintre declarațiile sale de avere depuse la Bruxelles și la București. Ieri, nu a reușit să-i convingă pe membrii comisiei, care i-au cerut să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii despre împrumuturi de un milion de euro.

Comisia Juri a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, spun surse din PE.

Membrii comisiei consideră că acest conflict de interese este cauzat de faptul că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles.

Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoana de la care a împrumutat 800.000 de lei și dacă are vreo legătură cu partidul, iar ea a răspuns, potrivit Digi24.ro, că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din „cercul de cunoștințe” și că acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și doar a avut bunăvoința de a o împrumuta. Ea a mai spus că persoana respectivă nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care își va desfășura activitatea.

Manon Aubry, europarlamentar francez (GUE), a întrebat-o ce comentarii poate să facă cu privire la faptul că nu i-a fost ridicată imunitatea în Parlamentul României, iar Plumb a răspuns că va respecta prevederile Codului de Conduită ale PE.

Fostul ministru al PSD a respins ideea că împrumutul a fost acordat cu dobândă și a susținut că „a fost un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”.

Europarlamentarul Patrick Breyer (Verzi) a dorit să afle despre un împrumut de 63.000 de lei de la Ion Niculescu, proprietarul unui hotel din Dâmbovița, de ce nu l-a declarat și cum l-a returnat de vreme ce a nu a avut venituri. Rovana Plumb a răspuns că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare din 2016 și ulterior a fost rambursat.

De asemenea, Plumb a invocat legea și prevederile ei pentru a da asigurări că politicienii nu vor fi recunoscători pentru împrumuturile primite.

Germanul Axel Voss (CDU) a întrebat-o dacă există și alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-a menționat în declarația de avere, la care Plumb a invocat faptul că, ieri, AEP a decis să nu ramburseze o parte din cheltuielile de campanie ale PSD. ”Nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro”, a mai spus ea, vorbind de împrumutul luat de la o bancă pentru construirea locuinței menționate în declarația de interese.

Întrebată dacă PSD nu va primi banii de la AEP, iar la rândul său ea să nu primească banii de la PSD, și legat de împrumutul de 63.000 de lei care este interesul acestui om pentru acordarea împrumutului, Rovana Plumb a răspuns că este vorba despre interesul de a avea construite străzi care să ofere acces mai bun oamenilor la hotelul pe care îl deține Ion Niculescu.

La întrebarea de ce nu se face donația directe către partid, ea a spus că acesta „nu are legătură cu partidul” și că împrumutul a fost acordat în condițiile Legii 334/2006.

Întrebată de francezul Gilles Lebreton cum se va rambursa împrumutul luat pentru campanie, care este calendarul rambursării și care este mecanismul, Rovana Plumb a spus că persoana respectivă nu are legătură cu statul și cu partidul. Ea a menționat că statul rambursează partidului, iar partidul candidatul.

Candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere și Vecinătate, Laszlo Trocsanyi, a picat, la rândul său, la vot în Comisia Juridică, la fel ca Rovana Plumb, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlamentul European. Laszlo Trocsanyi a fost ministru al Justiției în Guvernul Viktor Orban, calitate în care a girat atacurile la independența justiției criticate constant chiar de Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here