Escrocii folosesc acum o nouă tactică periculoasă:
Mesajele par trimise de firme de curierat cunoscute
Identitatea vizuală a respectivelor firme de curierat este copiată și folosită de atacatori pentru a induce victima în eroare
Email-urile sau sms-urile sunt personalizate cu numele complet al potențialei victime – pentru ca să pară credibile
Conțin un link către un site care imită perfect pagina oficială a unei companii de livrare
Sursa mesajului este de cele mai multe ori mascată prin #spoofing, de aceea de multe ori mesajul primit nu este de fapt transmis de la adresa afișată și ar fi necesară o analiză a header-ului de e-mail. Astfel, este important să verificăm link-urile sau atașamantele primite cu o soluție de securitate, înainte de a da click (ex: virustotal.com)
Ce urmăresc de fapt infractorii din online?
Să-ți fure datele personale, adresa, datele cardului sau chiar să instaleze #malware pe telefonul tău!
Odată ce ai completat acel formular, informațiile ajung în posesia atacatorilor și pot fi folosite atât pentru fraude financiare, cât și pentru lansarea de noi atacuri.
Evită să dai click-uri impulsive, verifică securitate site-urilor pe care le accesezi și nu completa date sensibile dacă nu ești sigur că respectivul site este legitim.
Dacă aștepți un colet, accesează direct site-ul oficial al firmei de curierat și verifică datele primite de la serviciul de curierat în urma comenzii online
Verifică adresa de e-mail și URL-ul, înainte să faci orice pas
În cazul în care ai dubii, raportează mesajul telefonic la 1911 sau prin formular la pnrisc.dnsc.ro
În era comenzilor online, vigilența și răbdarea de a verifica înainte de click este prima ta linie de apărare. Antrenează-ți constant acest reflex pentru a intra rapid în rutina personală de securitate online!