Acasă Economie S-a votat cel mai mare buget de investiții pe care l-a avut vreodată...

S-a votat cel mai mare buget de investiții pe care l-a avut vreodată Ilfovul

DISTRIBUIȚI

Bugetul pe 2019 cuprinde și un capitol special – Sprijin pentru comunitățile locale. Asta înseamnă asocieri cu primăriile, pentru dezvoltarea comunităților

Consilierii județeni au votat, la 24 aprilie, bugetul Ilfovului pentru anul 2019. Valoarea acestuia este de 242.046.055 lei.

Cele mai mari sume au fost aprobate pentru capitolele Transport (88,7 milioane lei), Sănătate (13,8 milioane lei), Cultură (11,5 milioane lei), Învățământ (8,5 milioane lei). De asemenea, pentru Asigurări și Asistență Socială a fost aprobată suma de 5,6 milioane lei, iar pentru acțiuni generale, economice, comerciale și de muncă – 1,6 milioane lei.

Pentru autoritățile executive au fost alocate 88,5 milioane lei, iar la capitolul alte servicii publice generale – 14,7 milioane lei. Apărării, ordinii publice și siguranței naționale i s-au alocat 765.255 lei.

În urmă cu trei luni am aprobat deblocarea fondului de excedent pentru a porni investițiile și pentru a câștiga timp, până la votul bugetului, întârziat de guvern, a declarat, cu acest prilej, președintele CJ Ilfov, Marian Petrache. ”Dacă ar fi să dăm un nume bugetului pe anul acesta i-am putea spune Bugetul Investițiilor – Investiții din fondul de excedent și din bugetul local. În total, investițiile în derulare, valoarea contractelor noi, care încep în 2019 și a achizițiilor în curs se ridică la 448 milioane de lei. Asta înseamnă aproape 100 milioane de euro, de departe cel mai mare buget de investiții pe care l-a avut vreodată Ilfovul și probabil că cel mai mare din țară”, a precizat Petrache.

Bugetul pe 2019 cuprinde și un capitol special – Sprijin pentru comunitățile locale. Asta înseamnă asocieri cu primăriile, pentru dezvoltarea comunităților, pentru care s-au alocat 35 milioane de lei.

În aceeași ședință a fost votată o hotărâre privind modelul de steag al județului Ilfov. Potrivit deciziei adoptată, modelul steagului reprezintă o pânză dreptunghiulară de culoare albă (simbolul purității, adevărului, curățeniei, respectului, cunoașterii și înțelepciunii, fiind în același timp și simbol universal al păcii) cu stema județului imprimată în centru. Sub stemă este inscripționat drept ”JUDEȚUL ILFOV” cu litere negre. Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu margini rotunjite, în partea dreaptă. Pe fond roșu se află o crenguță cu frunze de stejar și două ghinde de aur (semnifică vechiul codru al Vlăsiei, trăinicia, puterea și longevitatea). În partea stângă, tot pe fond roșu se află un lotus pe o frunză de aur (simbolul florei salbei de lacuri din județ, lotusul fiind ocrotit de lege). În partea centrală, pe fond albastru, terminat în partea de sus în unghi ascuțit, se află silueta unei bisreici de argint văzută din față, cu un singur turn și șase arcade deasupra ușii de la intrare (imaginea stilizată a Mănăstirii Snagov, construită în secolul al XV-lea).

De asemenea, consilierii județeni au votat, în unanimitate, acordarea titlului de ”Cetățean de Onoare al Județului Ilfov” acad. dr. Nicolae Victor Zamfir și prof. dr. Gerard Mourou. Acad. dr. Zamfir este unul dintre inițiatorii și coordonatorul proiectului care stă la baza construcției celui mai mare laser din lume, de la Măgurele, iar prof. Mourou (părintele Laserului de la Măgurele), laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2018, este iniațtorul proiectului european ELI-EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE, proiect etalon al Comisiei Europene.

În ședința din 24 aprilie au mai fost aprobate documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici pentru ”reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene din Ilfov, DJ 602 Domneși Autostrada A1) și limita cu județul Giurgiu Buciumeni – Buftea.

Totodată a fost aprobată documentația pentru reabilitarea și modernizarea străzii Gării din comuna Jilava.

Nu în ultimul rând, s-a decis înființarea SC Măgurele Science Park SRL, al cărui asociat unic este Județul Ilfov, prin consiliul județean. – C. M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here