Guvernul României se întâlnește astăzi cu Comisia Europeană pentru a discuta prioritățile Președinției române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019. Ba chiar românii au avut parte și de o surpriză la restaurantul Consiliului UE, care a servit marți mâncăruri cu specific românesc.
Dar acasă, la București, impresia de unitate „în cuget și simțiri” nu este nici pe departe o realitate, la doar câteva zile după sărbătorirea Marii Uniri. România are doi miniștri demisionari, în două dintre cele mai importante portofolii, mai ales în perspectiva Președinției Consiliului.
Chiar dacă președintele Klaus Iohannis a promis că va da un verdict după sărbătorirea Centenarului, ministrul justiției a anunțat că a pregătit draftul sesizării Curții Constituționale, după ce președintele a refuzat semnarea revocării și numirii de noi miniștri. Iar Olguța Vasilescu, care s-a trezit fără post în Guvern, și-ar dori o lege care să-l oblige pe președinte să semneze mai repede numirile.
În schimb, unul dintre cele mai importante dosare pe care le are pe masă România la vârful Consiliului UE – bugetul Uniunii post-Brexit – ar trebui să avanseze și mai rapid în următoarea perioadă pentru a se ajunge la un acord până la alegerile europene de anul viitor. Cel puțin așa cere Comisia.
Iar una dintre temele de care europenii sunt extrem de interesați este stimularea inovației, pentru care UE vrea să aloce un buget sporit post-2020. Vă prezentăm, într-un infografic, ce face acum UE pentru a impulsiona inovațiile în domeniul agricol, un alt domeniu de interes maxim în perspectiva viitorului buget. #AGRI
La București însă, preocupările sunt de altă natură. Senatul încă nu a discutat ridicarea imunității șefului său, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de corupție. În schimb, activitatea de investiții rămâne redusă, pentru că guvernul a fost mai interesat de stimularea consumului decât de infrastructură. – sursa. EurActiv.ro