Acasă Info Local Șase zile în care mai pot fi contestate amenzile primite în perioada...

Șase zile în care mai pot fi contestate amenzile primite în perioada stării de urgență

DISTRIBUIȚI

Fostul prefect de Ilfov, Mihai Niță, reamintește ilfovenilor sancționați contravențional ca efect al aplicării ordonanțelor militare emise în perioada stării de urgență, că mai au la dispoziție doar 6 zile (până în 2 iunie 2020) pentru a sesiza instanțele de judecată competente cu solicitarea de anulare a amenzilor contravenționale aplicate de autorități și declarate neconstituționale.

Pentru că decizia Curții Constituționale nu produce efecte de drept și nu conduce în mod automat la anularea amenzilor, persoanele sancționate trebuie să se adreseze cu o cerere în anulare a sancțiunilor. Iar pentru acest lucru, fostul prefect îi îndeamnă pe cei care vor, să aplice prin intermediul unei platforme on-line creată de o echipă de juriști și avocați, unde pot completa formularul cu datele necesare și descărca direct plângerea contravențională și ghidul pentru a înainta instanței competente solicitarea de anulare a amenzii.

”Curtea Constituțională s-a pronunțat încă din data de 6 mai 2020 asupra constituționalității Ordonanțelor Guvernului și a declarat că OUG nr. 34/2020 este în ansamblul său neconstituțională”, reamintește fostul prefect. Acesta mai spune că, deși a solicitat remedierea acestei situații, considerând că, în mod implicit există și un impact asupra activității instanțelor de judecată, prin „degrevare” acestora, ”Guvernul până la acest moment nu a înțeles a emite o ordonanță de anulare a amenzilor”.

”Baza legală pentru contestarea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență este Decizia CCR nr. 152 din 6 Mai 2020 publicată în Mon. Of. nr. 387 din 13.05.2020 prin care a fost declarată neconstituțională, în ansamblul său, O.U.G. nr. 34/2020, pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență”, precizează Niță.

În perioada 25 martie-14 mai 2020 numărul persoanelor sancționate contravențional ca efect al ordonanțelor militare a depășit 300.000, iar valoarea amenzilor aplicate – 120 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 9 =