Acasă Educatie Schimb cultural între Școala Gimnazială nr. 1 din Cernica și Școala...

Schimb cultural între Școala Gimnazială nr. 1 din Cernica și Școala Centurion din Hafizabad, Pakistan

DISTRIBUIȚI

Până nu demult, schimburile culturale și proiectele educaționale aveau loc in sălile de festivități, în aule sau în curtea școlii. Pandemia a închis însă ușile școlilor și a pus toate proiectele în așteptare. Cu clase goale, cu profesori și elevi mutați în spatele ecranelor, sistemul educațional a trecut din martie 2020 printr-o criză fără precedent. Dar în tot acest întuneric, au existat oameni care au văzut în acest haos noi oportunități. S-au creat platforme virtuale, conexiuni pe pe care nimeni nu le credea posibile înainte de pandemie.

În februarie 2021, o învățătoare din Scoala Gimnazială nr. 1 Cernica afla despre Empatico, o platformă care îi putea conecta mica clasă pregătitoare la lume. Din cele 8 opțiuni de parteneriat, Gabriela Osborn a ales un nume și o țară din Asia Centrală: prof. Hina Khan, Școala Centurion din Hafizabad, Pakistan.

Prima lor întâlnire online a fost plină de emoții. Cele două cadre didactice știau ce înseamnă predarea în online, dar o lecție sincron între doua clase din două continente diferite nu mai ținuse niciuna dintre ele. Și copiii au fost foarte emoționați, nu le venea să creadă cât de departe locuiau colegii pe care ii vedeau pe ecranul mare din fața lor. Prima interacțiune online s-a încheiat cu multe zâmbete și bucurie. Apoi, la 8 martie cele două învățătoare au programat o nouă lecție sincron – au sărbătorit împreună Ziua Mamei, 100 de zile de școală și Ziua Internațională a Femeii.

În luna aprilie dna Osborn a lansat un proiect eTwinning la care au aderat 33 de profesori din 10 țări din spațiul UE si vecinii săi. Școala din Hafizabad a fost invitată în proiect prin platforma eTwinning/Erasmus+, colaborarea celor doua școli căpătând noi dimensiuni internaționale. Proiectul s-a bucurat de succes – Clasa Pregătitoare B din Școala Gimnazială nr.1 Cernica avân parteneri din Portugalia, Suedia, Lituania, Croația, Polonia, Bulgaria, Turcia, Armenia, Iordania și Pakistan.

În tot acest timp, Hina Khan si Gabriela Osborn au plănuit o zi specială, un schimb cultural virtual între școlile lor. Învățătoarea din Cernica a strâns bani cu ajutorul rețelelor de socializare și a trimis costume populare românești si obiecte de artizanat la Hafizabad.

 

Costume populare pakistaneze pentru elevii din Cernica

 

Centurion a trimis costume populare pakistaneze pentru elevii din Cernica, iar Ambasada Pakistanului a susținut și sprijinit schimbul acestor colete speciale. La 8 iunie 2021, cele două clase au intrat din nou pe Zoom, dar de această dată în prezența dr. Zafar Iqbal, ambasadorul Republicii Islamice Pakistan în România, primarului comunei Cernica Gelu Apostol, a unui consilier local și a reprezentantei Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, Corina Mirescu.

Invitații speciali la eveniment au fost întâmpinați cu pâine și sare de elevii școlii ilfovene, directorul Ioana Mihalache primind cu căldură primii musafiri care au trecut pragul școlii de la debutul pandemiei de Covid 19.

Elevii din Cernica au pregătit un program artistic cu muzică si dansuri populare românești, iar Clasa Pregătitoare B a prezentat o serie de dansuri populare pakistaneze din toate zonele acestei țări.

Surpriza deosebită a venit însă din Pakistan: elevii din Centurion au pregătit un film tribut poporului român, care a lăsat întreaga audiență în lacrimi. Apoi, i-au purtat pe colegii din România, tot prin Zoom, pe holurile școlii unde aveau panouri tematice, ca un mini-muzeu: flora și fauna din Romania, portul popular românesc, armata română de-a lungul istoriei etc. Turul s-a încheiat în curtea școlii unde elevii pakistanezi, alături de profesorii lor, construiseră un adevărat muzeu al satului românesc, prezentând activități specifice vieții rurale de la noi.

Acest eveniment fără precedent între cele două țări a ajuns breaking news în Pakistan și a fost preluat de două posturi de televiziune, precum si de televiziunea națională. Steagul României a fluturat pe străzile din Hafizabad, iar impresionantul gest al școlii conduse de Hasan Raza Awan fost remarcat de Nicolae Goia ambasadorul României la Islamabad, care le-a trimis un mesaj de mulțumire pentru modul în care au celebrat cultura și tradițiile poporului român.

Se spune că pandemia a pus viața pe loc repaus, a golit străzile orașelor și școlile din întreaga lume. Dar iată că tehnologia a reușit să transmită emoția, lacrimile și zâmbetele pline de bucurie între două clase, două școli, două popoare care, deși atât de îndepărtate, au împărtășit de-a lungul istoriei destine asemănătoare. Ioana MIHALACHE, Gabriela CHIRANA OSBORN, Doinița – Ionica DOBRIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × four =