Acasă Educatie Schimbare istorică la Rezidențiat

Schimbare istorică la Rezidențiat

DISTRIBUIȚI

Schimbare istorică la Rezidențiat. Pragul de admitere urcă la 65%, potrivit unui proiect de metodologie publicat de Ministerul Sănătății / Asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări, în loc de 120 cum era până acum

Ministerul Sănătății vrea să schimbe pragul de admitere la rezidențiat, la examenul din acest an, programat pentru 20 noiembrie. Concret, în proiectul de metodologie pus în dezbatere pe 6 octombrie, pragul crește la 65% răspunsuri corecte din cele 200 de întrebări, față de 60% cât era până acum. Documentul care este acum în consultare publică ar trebui publicat în Monitorul Oficial până cel târziu 10 octombrie.

Ordinul privind aprobarea metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2022, este un ordin comun și va fi semnat de miniștrii Sănătății și Educației, adică Alexandru Rafila și Ligia Deca.

Articolul 4, alineatul 2 prevede că „alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”.

În regulamentul de anul trecut și din toți anii de până acum, pragul fusese de 60%.

Concret, asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări din cele 200, din partea candidaților, pentru a promova examenul. Până acum limita era de cel puțin 120 de răspunsuri corecte.

Modificarea pragului înseamnă înăsprirea condițiilor de admitere la Rezidențiat din anul 2022. Metodologia de anul trecut poate fi consultată aici.

Până acum nu a fost anunțată public de niciun oficial al Ministerului Sănătății o astfel de modificare pentru examenul de Rezidențiat.

În referatul de aprobare al ordinului de ministru este menționat motivul creșterii pragului peste care un candidat este considerat admis: prea mulți absolvenți pentru câte locuri sunt la Rezidențiat.

„Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs”, justifică Ministerul Sănătății.

Instituția publică situația absolvenților promoție 2022, în total fiind 5.889 de persoane: medicină – 3.627, medicină dentară – 1.241

farmacie – 1.021/

În Hotărârea de Guvern nr. 632/2022 este prevăzută o cifră de școlarizare de 5.000 de locuri pentru Rezidențiat.

Practic, 889 de persoane dintre absolvenții din această promoție, fără a mai fi luați în calcul și cei din promoțiile anterioare care pot și au dreptul să candideze pe locurile de la Rezidențiat, sunt peste această cifră de școlarizare.

Anul trecut, Ministerul Sănătății avea obligația să asigure, pentru toate cele trei domenii de concurs, o cifră de școlarizare care să fie egală cu numărul de absolvenți 2021, potrivit unei prevederi din Ordonanța Guvernului nr 18/2009 în vigoare la acel moment. Pe 23 iunie anul acesta, acea prevedere s-a modificat.

Este vorba despre articolul 2, alineatul 3, care prevede acum obligația doar pentru domeniul medicină: „cifra de școlarizare pentru rezidențiat este stabilită anual prin ordin al ministrului sănătății. La stabilirea cifrei de școlarizare se are în vedere capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate, până cel târziu la data de 1 august a fiecărui an. Pentru domeniul medicină, cifra de școlarizare este cel puțin egală cu numărul absolvenților cu diplomă de licență din promoția anului în curs”.

Ce prevedea anul trecut această ordonanță: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătății. În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”.

Ridicarea pragului de admitere la Rezidențiat s-ar fi discutat în luna septembrie, reiese din motivarea MS:

„În ziua de 12 sept. 2022 și în ziua de 26 sept. 2022 au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tg. Mureș și Timișoara. Această întâlnire a avut ca scop stabilirea unor probleme organizatorice, precum și finalizarea proiectului Metodologiei de concurs.

În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”, se arată în referatul de adoptare a ordinului de ministru.

Metodologia nouă mai prevede, diferit de cea de până acum, că în ziua examenului toate universitățile de medicină suspendă activitatea siteurilor lor. Anul trecut era mențiunea că „pot să își suspende”.

Articolul 16, alin 9: „Din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10,00 – 14,00, site-urile oficiale ale universităţilor de medicină şi farmacie îşi suspendă activitatea”.

„Acest Ordin urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I până cel târziu la data de 10 octombrie 2022, ținând cont de faptul că potrivit Proiectului prima zi de înscriere a candidaților este 12 oct. 2022”, scriu reprezentanții Ministerului Sănătății în referatul de aprobare. Acest lucru face perioada de consultare practic, inutilă.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au lansat sâmbătă seara o consultare publică în rândul studenților și al tinerilor rezidenți pentru a afla părerea lor despre creșterea pragului de promovare a Examenului de Rezidențiat, precum și de efectele pe care această creștere le-ar putea avea asupra evoluției lor profesionale.

Consultarea studenților este deschisă până duminică, 9 octombrie, ora 22:00, anunță aceștia pe pagina organizației sursa: Edupedu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here