Acasă Educatie Școlile doctorale, evaluate de experți străini

Școlile doctorale, evaluate de experți străini

DISTRIBUIȚI

Toate cele 210 şcoli doctorale din România vor fi evaluate de experţi români şi străini selectaţi de o structură a Băncii Mondiale care se ocupă de învăţământul superior, verificările vizând atât calitatea conducătorilor de doctorat, cât şi respectarea regulilor de etică, inclusiv cazurile de plagiat, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, citat de News.ro. El a estimat că evaluarea fiecărei şcoli doctorale va costa între 10.000 şi 15.000 de euro.

Sorin Cîmpeanu a declarat, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că toate şcolile doctorale din România vor fi evaluate de experţi români şi străini, aceştia urmând să fie selectaţi de către Banca Mondială.

El a spus că Guvernul a emis ordonanţa de urgenţă 96, care vizează evaluarea domeniilor de doctorat, dar că există o confuzie în textul executivului care va fi clarificată la dezbaterea din Senat.

”A existat o confuzie în terminologie. Nu vreau să scuz nimic, dar a existat o confuzie în reglementare. Confuzia este în curs de clarificare, în sensul în care nu se vor evalua IOSUD-urile (Instituţie Organizatorie de Studii Universitare de Doctorat – n.r.), pentru că acestea sunt universităţile şi Academia Română. Nu există relevanţă pentru nivelul de doctorat dacă evaluezi IOSUD-ul în ansamblul lui. Nu se pot evalua cele 20.000 de programe de studii de doctorat, pentru că această evaluare se face de către comisia de îndrumare, de către comisia de susţinere a tezei, de către comisia de specialitate CNADTCU. Se vor evalua cele 210 şcoli doctorale”, a declarat preşedintele CNR.

El a spus că există patru paliere de evaluare, două dintre acestea referindu-se la calitatea conducătorilor de doctorat şi la calitatea infrastructurii de cercetare de care dispun cele 210 şcoli doctorale.

”Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel ştiinţific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand, pe parcursul stagiului de pregătire, câte articole ştiinţifice vizibile internaţional a publicat? Se vor evalua toate aceste lucruri, va fi şi o analiză statistică a tezelor de doctorat pe fiecare şcoală doctorală – câţi studenţi doctoranzi au fost admişi, câţi au finalizat. Pe palierul patru sunt evaluate procedurile de asigurare a calităţii, inclusiv respectarea regulilor de etică în cercetarea ştiinţifică. Aici sunt cuprinse şi cazurile total nefericite de plagiat pe care le dorim cu toţii a fi înlăturate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

La rândul său, secretarul de Stat din Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că evaluarea şcolilor de doctorat se va face în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, pe care ministerul l-a câştigat.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor Sorin Cîmpeanu a estimat că evaluarea fiecărei şcoli doctorale va costa între 10.000 şi 15.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here