În cadrul unui eveniment desfășurat la Strasbourg, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a marcat lansarea oficială a primului Intergrup al Parlamentului European dedicat educației și competențelor. Cu acest prilej, membrii intergrupului au solicitat crearea unui plan european dedicat educației și competențelor în valoare de 20% din viitorul buget european pe termen lung, post-2027.
Statisticile arată că, în prezent, educația și formarea competențelor beneficiază de o alocare medie de circa 8% pe an în bugetul multianual 2021-2027. De exemplu, în 2025, circa 6% din bugetul UE va fi alocat doar educației, echivalentul a aproximativ 12 miliarde de euro dintr-un buget anual de 200 miliarde de euro. Intergrupul va propune o creștere a finanțării la cel puțin 40 miliarde de euro pe an în următorul buget european pe termen lung pentru a susține formarea continuă, digitalizarea și inovarea în educație, precum și investițiile în infrastructura educațională.
Raportul Draghi atrage atenția asupra deficitului de competențe din Europa: un sfert dintre companiile europene se confruntă cu dificultăți în găsirea angajaților potriviți, iar jumătate raportează dificultăți moderate. De asemenea, raportul Letta subliniază importanța investițiilor în educație pentru reducerea decalajelor regionale și pentru creșterea competitivității europene.
Intergrupul va colabora cu experți din domeniul educației și cu actorii instituționali pentru a promova politici care să faciliteze accesul echitabil la educație de calitate.
Evenimentul a inclus intervenții din partea lui Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și co-președinte al Intergrupului, Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale și Competențe, Locuri de Muncă de Calitate și Pregătire, Eleonora Meleti, coordonatorul EPP din Comisia FEMM și co-președinte al Intergrupului, Brigitte van den Berg, co-președinte al Intergrupului, Nela Riehl, președinta Comisiei CULT și co-președinte al Intergrupului, precum și reprezentanți ai The Lifelong Learning Platform (LLLP) și The European Federation of Education Employers (EFEE), care au oferit perspective din sectorul educațional și al angajatorilor în domeniu.