Site-ul Agrointel.ro anunță că un document exploziv elaborat în cadrul ANSVSA vizează un viitor ”măcel al oilor”! Stare de alertă printre autorități: se pregătește planul de bătaie pentru lupta contra Pestei Rumegătoarelor mici.
După ce Pesta Porcină Africană (PPA) a făcut ravagii în fermele din România, autoritățile se pregătesc pentru o eventuală epidemie care ar putea lovi printre strânele noastre. În acest sens a fost elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei rumegătoarelor mici, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, document aflat în dezbatere publică pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor!
Potrivit documentului citat, promovarea proiectului de act normativ are ca scop aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei rumegătoarelor mici. Programul menționat include Planul de contingenţă pentru pesta rumegătoarelor mici, care este aplicat în cazul suspicionării sau confirmării pestei rumegătoarelor mici pe teritoriul României. Obiectivele Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei rumegătoarelor mici sunt următoarele:
Pentru ovinele și/sau caprinele domestice:
- a) stabilirea criteriilor minime de biosecuritate pentru ovinele și/sau caprinele domestice din exploataţii;
- b) stabilirea criteriilor de dimensionare a exploatațiilor de ovine și/sau caprine;
- c) stabilirea regimului de inspecţie şi de investigare a populaţiilor de ovine și/sau caprine domestice;
d) stabilirea modului de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a populaţiei, precum şi a obligaţiilor producătorilor din industria cărnii de ovine și/sau caprine şi al proprietarilor exploatațiilor de ovine și/sau caprine, precum și a centrelor de colectare de ovine și/sau caprine; - e) stabilirea sistemului de recoltare a probelor pentru diagnosticul de laborator;
- f) stabilirea modului de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii la ovinele și/sau caprinele domestice.
Pentru rumegătoarele sălbatice:
- a) stabilirea strategiei de management şi de vânătoare a rumegătoarelor sălbatice;
- b) stabilirea sistemului de recoltare a probelor pentru diagnosticul de laborator al pestei rumegătoarelor mici;
- c) determinarea modului de păstrare a rumegătoarelor sălbatice vânate până la stabilirea diagnosticului de laborator;
d) stabilirea modului de distrugere a carcaselor rumegătoarelor sălbatice moarte şi a resturilor provenite în urma vânătorilor;
e) stabilirea modului de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate şi a vânătorilor; - f) stabilirea modului de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii la rumegătoarele sălbatice.
Documentul mai arată că în contextul epidemiologic actual al evoluţiei pestei rumegătoarelor mici pe teritoriul Uniunii Europene, în Bulgaria, stat vecin României, se impune de urgenţă luarea de măsuri pentru prevenirea apariției acestei boli pe teritoriul României.
Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre nu au fost confirmate cazuri de pestă a rumegătoarelor mici la ovine şi/sau caprine, România fiind oficial liberă de această boală la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
”Prin notificarea cazurilor de pestă a rumegătoarelor mici în Bulgaria, pentru ţara noastră pericolul pe care îl constituie infectarea cu virusul pestei micilor rumegătoare ar atrage restricții severe și pe o durată nedeterminată și ar periclita programul Guvernului României de stimulare a dezvoltării activităţii de creştere a rumegătoarelor vii şi de valorificare a cărnii provenite de la acestea. Ţinând cont că România este predispusă unui risc de pătrundere a virusului în teritoriul național prin transporturile de animale din speciile ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria sau tranzitul rumegătoarelor mici prin ţara noastră, precum şi de impactul economic negativ care ar exista în cazul apariţiei acestei boli, este obligatorie aprobarea strategiei de supraveghere şi control al pestei rumegătoarelor mici şi implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor, prevăzute în cadrul acesteia”, se mai arată în proiectul citat.