După foarte mulți ani, în România este liniște. Chiar dacă în apropiere se aud gemetele războiului. Mă refer la liniștea guvernamentală, nu mai sunt isterii, nu mai sunt neînțelegeri între membrii coaliției de guvernare, totul e pace, totul e serenitate. Această pace are însă anumite explicații. Cea mai importantă dintre ele este că țării noastre i s-a făcut un take-over de toată frumusețea în Consiliul de Administrație, profitând de contextul internațional, mai precis de declanșarea războiului din Ucraina, scrie Liviu Alexa pe www.strictsecret.ro.
Americanii au pus piciorul în pragul României și și-au impus punctul de vedere. Și până acum, e adevărat, americanii au avut un cuvânt covârșitor de spus în tot ceea ce însemnat devenirea țării noastre în ultimii 33 de ani, dar metodele lor de soft power au fost puse în aplicare mai degrabă în spiritul unui parteneriat, al unei discuții amiabile cu conducerile de după Revoluție ale țării noastre.
cAmericanii au promovat valori mișto, s-a impus alternanța la guvernare a stângii cu dreapta și invers, s-au instalat politici și instituții de luptă împotriva corupției, dar noi n-am înțeles nimic din toate astea. România e prea tânără ca să fie condusă prin soft power, noi încă ne închinăm de frica ciocanului primit în cap și a toporului care ne taie deștele.
Iar americanii, ăia care încă mai decid în lume, ne-au zis:
“Bă, v-am dat credit. V-am lăsat să vă alegeți conducătorii. Ați ales tot ce ați vrut voi. Tuturor celor pe care i-ați ales voi, noi le-am dat credit. Am dat credit unor oameni ca Ponta, Băsescu, Dragnea, Orban, Cîțu, Barna, Cioloș… Rând pe rând, toți aceștia au eșuat, v-au înșelat, ne-au înșelat așteptările ca partener strategic. Bă, băieți, v-am învățat. Sau am încercat. Am avut încredere în voi să vă conduceți țara, să duceți țara asta la un alt nivel. Efectiv nu puteți. Nu sunteți în stare să depășiți orgoliile, nu sunteți în stare să vă depășiți găurile din caracter”.
Atât de simplă a fost discuția. Aceasta este explicația păcii dintre PNL și PSD. În spatele ei, stă pacea dintre serviciile secrete românești și CIA. Pentru prima oară în istoria postdecembristă a României, cele două părți nu se mai curentează una pe alta, nu-și mai trag preșurile, nu-și mai fac renghiuri, nu-și mai mutilează abordările, ci colaborează. Nicolae Ciucă este reprezentantul CIA în România și premier. Marcel Ciolacu este omul ales de Pădure să reprezinte la guvernare serviciilor secrete românești. Nu, Ciolacu nu e decident, e “implementator”.
Nici Ciucă, nici Ciolacu nu decid nimic, li se “decide” totul, li se spune tot ce trebuie să facă. E și normal însă ca, din când în când, să mai apară găuri în acest “proiect”.
De exemplu, nu e o “întâmplare” cel mai nou scandal născut zilele trecute despre legile de reorganizare și reformare a serviciilor secrete. Acest scandal nu este întâmplător și felul în care el a fost băgat pe gâtul opiniei publice nu este întâmplător.
Profitând probabil de accesul la discuțiile de bază pe această temă, “Cineva”, un actor important și care cel mai probabil nu este de acord cu această pace prin care se conduce România, a lăsat să se scurgă pe surse draftul cu propunerile incipiente de reformă, care, privite în tonul în care au fost “prezentate”, sunt niște aberații incredibile. – continuare pe strictsecret.ro