Acasă Social Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca...

Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor emise de ANM și INHGA

Secretarul de stat Cristian-Valer Beșeni a condus astăzi ședința Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a avertizărilor hidrologice COD GALBEN și COD PORTOCALIU, realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Monitorizăm cu deosebită atenție zonele vizate de aceste avertizări hidrometeorologice de cod galben și cod portocaliu, în special bazinele hidrografice unde s-au mai înregistrat precipitații în această săptămână și necesită vigilență sporită.  În funcție de evoluția fenomenelor, suntem pregătiți să intervenim oriunde apar situații critice și să luăm toate măsurile necesare pentru a reduce impactul acestor fenomene asupra populației”, a precizat secretarul de stat Cristian-Valer Beșeni.

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi mai multe avertizări de cod galben și cod portocaliu. Prima AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN este valabilă în intervalul 17 iulie 2025, ora 12:00 – 18 iulie 2025, ora 03:00 și vizează instabilitate atmosferică. În Transilvania, Moldova, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Olteniei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Cea de-a doua AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul: 17 iulie 2025, ora 15:00 – 18 iulie 2025, ora 03:00 și vizează instabilitate atmosferică accentuată. În nordul și estul Munteniei, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și în Dobrogea continentală vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) și grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm). În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp.

O altă AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul: 17 iulie 2025, ora 18:00 – 18 iulie 2025, ora 03:00 și vizează averse importante cantitativ.  În județele Suceava, Botoșani și Neamț vor fi averse importante cantitativ și se vor acumula 30…40 l/mp și izolat peste 60 l/mp.

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis o altă avertizare  meteorologică de cod galben valabilă în intervalul 18 iulie 2025, ora 03:00 – 18 iulie 2025, ora 18:00 care vizează instabilitate atmosferică. În nord-estul Transilvaniei și local în Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. O altă avertizare cod portocaliu este valabilă pentru același interval și vizează averse importante cantitativ în județele Suceava și Botoșani.

Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE. Bazinele hidrografice afectate sunt: Tisa – intrarea în ţară, Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș, Jiu, Olt, Argeș, Ialomiţa, Călmăţui, Siret, Prut și râurile din Dobrogea. Atenționarea hidrologică este valabilă în intervalul 17.07.2025 ora 12:00 – 18.07.2025 ora 24:00.

Codul galben este valabil pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – pe sectorul aferent S.H. Valea Vişeului (intrarea în ţară), Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Mureș (judeţele: Harghita, Mureș, și Bistriţa Năsăud), Arieș (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mare –(judeţele: Harghita, Brașov, Mureș, Sibiu și Alba), Jiu  (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Gilort –(judeţul Gorj), Olt  (judeţele: Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș și Vâlcea), Olteţ (judeţele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior, Dâmboviţa (judeţele: Argeș și Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Ilfov și Ialomiţa), Călmăţui (judeţele: Buzău și Brăila), Buzău  (judeţele: Brașov, Covasna, Prahova și Buzău), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava și Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita și Neamţ), Trotuș (judeţele: Harghita, Neamţ, Bacău, Covasna şi Vrancea), Putna –(judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Siret (judeţele: Vrancea și Galaţi), Bârlad (județele: Neamț, Vaslui, Iași, Bacău, Vrancea și Galaţi), Prut (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Prut – (judeţele: Vaslui și Galaţi) și râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa și Tulcea).

Codul portocaliu este valabil în intervalul 17.07.2025 ora 18:00 – 18.07.2025 ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Râul Negru (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Ialomiţa  (judeţele: Dâmboviţa, Prahova și Ilfov), Prahova (judeţul Prahova), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava și Neamţ), Putna  (judeţul Vrancea), Siret (judeţul Galaţi), Jijia  (judeţele: Botoșani și Iași), Prut  (judeţele: Vaslui și Galaţi) și râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa și Tulcea).

 Avertizarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Prahova, Suceava și Botoșani.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu actualizarea prognozei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.