Acasă Info Local Ședinţă extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă la MMAP

Ședinţă extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă la MMAP

DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a convocat, în această dimineață, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Ședința extraordinară a CMSU a fost convocată ca urmare a avertizărilor meteorologice transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a prognozelor hidrometeorologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). S-a discutat despre situația hidrometeorologică actuală, prognozele pentru următoarele zile, stadiul și evoluția rezervelor de apă la nivelul lacurilor de acumulare, precum și despre riscul apariției unor incendii de pădure. Au participat reprezentanți de la ANM, INHGA, Administrația Națională Apele Române (ANAR), Garda Națională de Mediu (GNM), gărzile forestiere, RNP – Romsilva, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

”Fac apel la monitorizare atentă și la sporirea numărului de patrule formate din personalul silvic din cadrul RNP – Romsilva. De asemenea, solicit transmiterea către prefecturi a unei informări cu privire la situația hidrometeorologică și prognozele actuale, informare care să ajungă și la primării în vederea mobilizării și a monitorizării atente a pericolului de incendii în zona fondului forestier și la limita cu suprafețele  agricole. Riscul incendiilor de pădure este unul extrem de crescut în această perioadă, de aceea avem nevoie de o supraveghere atentă a zonelor cu risc de apariție a unor astfel de fenomene. De asemenea, am solicitat reprezentanților instituțiilor subordonate întocmirea unei liste cu zonele vulnerabile din țară, care pot fi afectate de valul de temperaturi crescute care este prognozat. Toate instituțiile noastre sunt în alertă, monitorizăm permanent situația din teren pentru a putea interveni dacă situația o va impune. Recomand autorităților locale și populației să respecte indicațiile IGSU și IJSU” – a subliniat ministrul Barna Tánczos.

Potrivit ANM valul de căldură în București va persista și se va intensifica treptat. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

”În țară vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor și va deveni caniculară în vest și în sud-vest, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge local pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 28 şi 38 de grade, iar cele minime între 11 şi 23 de grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, spre 6 grade. Cerul va fi variabil spre senin, trecător cu unele înnorări după-amiaza în sud-sud-est, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, precum și în jumătatea de est a teritoriului și doar pe alocuri în rest. Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie), la nivel național, în zonele aflate sub incidența codului portocaliu, se vor înregistra valori termice de 38 – 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade ” – a menționat în intervenția sa, Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Sorin Rîndașu, director al Departamentului Situații de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române, a precizat: ”Avem 76,9% grad de umplere la momentul de față, în ușoară scădere față de ziua precedent când aveam 77,3%, însă ne menținem în limitele programului de exploatare stabilit la începutul lunii și nu estimăm probleme pentru perioada imediat următoare din perspectiva resurselor de apă. În afara listei extinse de acumulări, monitorizăm două zone în special, Vaslui, unde în acumularea Solești avem acumulate 4 mil. m³ de apă la un consum zilnic de 60l/s și în acumularea Ighiș, unde se menține un volum constant de 1,5 mil. m³. Avem lacuri mici în zona Moldovei care la această oră au un grad de umplere de 20-30%, însă acestea nu au un rol semnificativ în alimentarea cu apă. Pot apărea potențiale probleme în acumulările mici piscicole unde avem un debit mic de apă, de exemplu în zona Covasna.

ANAR monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.”

Potrivit INHGA, debitele au fost, în general, staționare, exceptând cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului, unde au fost în scădere ușoară. Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți mai mici de 30%, mai mari (între 30-60%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bega, Bârzava, Jiu (cu excepția bazinului hidrografic Amaradia), Ialomița, bazinul superior al Mureșului, bazinele inferioare ale Vedei și Argeșului, cursurile superioare ale Trotușului și Buzăului, cursul superior şi mijlociu al Bistriței și pe unele râuri din Dobrogea.

”Totodată, nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenție. Debitele râurilor vor fi în general staționare în următoarele 24 de ore, conform buletinului hidrologic informativ elaborat de specialiștii noștri de la Centrul Național de Prognoze Hidrologice. În ceea ce privește debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), acesta va fi în scădere, având  valoarea de 2200  m3/s, sub media multianuală a lunii  iulie (5350 m3/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi, de asemenea, în scădere. În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 69 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE” – a declarat Nicolae Bărbieru, directorul INHGA.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here