Acasă Economie Șefa FMI anticipează că în 2023 o treime din economiile lumii vor...

Șefa FMI anticipează că în 2023 o treime din economiile lumii vor fi în recesiune

DISTRIBUIȚI

Anul acesta va fi mai greu decât 2022 pentru cea mai mare parte a economiei globale, deoarece Statele Unite, Uniunea Europeană și China înregistrează o încetinire a creșterii, a avertizat Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI).

Într-un interviu pentru „Face the Nation” difuzat de CBSNews, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că 2023 va fi un „an greu”, în care se estimează că o treime din economiile lumii vor fi în recesiune.

”De ce? Pentru că cele trei mari economii, SUA, UE, China, toate încetinesc simultan”.

Comentariile au venit după ce în octombrie FMI și-a redus prognoza de creștere globală la 2,7%, în scădere de la 2,9% prognozată în iulie, pe fondul războiului din Ucraina și a creșterii rapide a ratelor dobânzilor.

Georgieva a spus că pentru prima dată în 40 de ani, a doua cea mai mare economie a lumii, China, va avea o creștere egală sau sub media globală, din cauza politicii sale „zero-COVID”.

Georgieva a spus că se așteaptă ca creșterea Chinei să se îmbunătățească spre sfârșitul anului, dar există îngrijorări cu privire la traiectoria sa pe termen lung.

„Înainte de COVID, China asigura 34, 35, 40% din creșterea globală. Nu o mai face. Este de fapt destul de stresant pentru economiile asiatice. Când vorbesc cu liderii asiatici, toți încep cu această întrebare: „Ce se va întâmpla cu China? China va reveni la un nivel mai ridicat de creștere?’”

Între timp, UE a fost deosebit de puternic afectată de războiul din Ucraina, jumătate din bloc se așteaptă să fie în recesiune anul acesta, a spus Georgieva.

Șefa FMI a spus, totuși, că economia SUA s-a remarcat prin rezistență și ar putea evita definitiv contracția în acest an.

„SUA sunt cele mai rezistente și ar putea evita recesiunea”, a spus ea.

„Piața muncii rămâne destul de puternică, iar pentru a reduce inflația, FED ar putea să mențină ratele dobânzilor mai mult timp.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here