Acasă Politic Șeful Statului Major al Apărării, la ceremonia de schimbare a SACEUR

Șeful Statului Major al Apărării, la ceremonia de schimbare a SACEUR

DISTRIBUIȚI

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a participat luni, 4 iulie, la Mons, Belgia, la ceremonia de predare a comenzii Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) între generalul Tod D. Wolters și generalul Christopher G. Cavoli.

La festivitate, generalul Daniel Petrescu a fost însoţit de o delegaţie formată din şefii Reprezentanţei Militare a României la NATO şi EU şi Reprezentanţei Statului Major al Apărării la SHAPE.

„În baza excelentelor relații de cooperare pe care le avem în context aliat, întărite pe parcursul ultimilor ani de colaborarea consistentă pe care am avut-o cu cei doi lideri militari americani, fostul și actualul SACEUR, procesul de adaptare a posturii de descurajare şi apărare s-a reflectat pe întreg flancul estic,” a declarat, cu acest prilej, șeful Statului Major al Apărării.

În marja ceremoniei de la Mons, generalul Daniel Petrescu i-a conferit generalului Wolters „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea misiunilor specifice şi a contribuţiei deosebite la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilateral”.

După patru decenii ca militar activ, din care ultimii trei ani a îndeplinit funcția de Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters s-a retras din activitate. Generalul Chistopher G. Cavolli a fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF), devenind, în cronologia NATO, cel de-al 20-lea SACEUR.

UE va crea o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Kievul estimează că va avea nevoie de circa 750 de miliarde de dolari

Uniunea Europeana va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”. Potrivit premierului ucrainean, Denis Șmigal, costurile acestei reconstrucții sunt estimate la circa 750 de miliarde de dolari.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano, relatează agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor. „De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară” pentru Ucraina şi „vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”, a promis preşedinta Comisiei Europene.

Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID.

Însă premierul ucrainean Denis Şmigal, prezent la conferinţa din Elveţia, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile unui plan de redresare a ţării sale după invazia rusă, el subliniind că numai costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt până în prezent de peste 100 de miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here