Acasă Politic SENATUL A MODIFICAT STATUTUL ALEȘILOR LOCALI

SENATUL A MODIFICAT STATUTUL ALEȘILOR LOCALI

DISTRIBUIȚI

alesi localiSenatul a modificat Statutul aleșilor locali prin adoptarea unei propuneri legislative care prevede încetarea de drept a calității de consilier local, județean, respectiv de primar sau de președinte al consiliului județean în cazul condamnării ”prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”.

În prezent, legislația prevede încetarea calității de ales local în toate situațiile în care s-a pronunțat o condamnare privativă de libertate.

Prin inițiativa legislativă se propune atât modificarea articolului 9, alin. 2, litera f) din Legea 393/2004, cât și a articolului 15, alin. 3, litera e) care, în reglementarea actuală, stipulează că încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, calitatea de consilier local sau de consilier județean, respectiv calitatea de primar și președinte al consiliului județean ”în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

Inițiatorii au propus și completarea articolului 15, alin. 2, cu litera e prim, care vizează încetarea calității de primar și în cazul condamnării, ”prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni de corupție prevăzute la art. 289-290 din Codul penal”.

Propunerea legislativă inițiată de un grup de 16 deputați din întreg spectrul politic a fost respinsă de primul for legislativ sesizat în acest caz – Camera Deputaților.

Legea are un caracter organic, iar Senatul, care a fost Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în forma inițiatorilor, nefiind de acord cu raportul cu amendamente propus plenului de comisiile juridică și de administrație. În favoarea propunerii legislative formulate în forma inițiatorilor s-au pronunțat 85 de senatori, cinci s-au abținut și patru au votat împotrivă, informează agerpres.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here