Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfășurare. În acest context, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) transmite o serie de recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.
Prevalența alergiei la polenul de ambrozie este în creștere la nivel mondial, în principal din cauza schimbărilor climatice și a poluării, care contribuie la creșterea producției și concentrației atmosferice de polen, la prelungirea sezoanelor polinice, precum și la creșterea alergenicității polenurilor. Sensibilizarea la polenul de ambrozie provoacă rinoconjuctivită și astm, iar creșterea duratei sezoanelor polinice provoacă creșterea duratei simptomelor și afectează calitatea vieții pacienților alergici.
În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcție de factorii de mediu, dar se manifestă cu precădere în lunile august-septembrie și se prelungește uneori și în luna octombrie.
Care sunt simptomele alergiei la ambrozie
În general, simptomele rinitei alergice se dezvoltă la 1 din 5 copii până la vârsta de 2 – 3 ani, la aproximativ 40% din copiii cu vârsta de până la 6 ani și la 30% din adolescenți. În zona de vest a României, datele statistice din ultimii 10 ani relevă o tendință îngrijorătoare de creștere a numărului de persoane cu afecțiuni alergice cauzate de ambrozie, care poate ajunge până la 60% dintre cei cu rinoconjunctivită alergică, pacienți care dezvoltă în timp și simptome de astm. Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de severe, încât mulți dintre pacienții alergici sunt nevoiți să părăsească orașul în perioada polinică de vârf (lunile august/septembrie).
Simptomele tipice în timpul expunerii la polen includ: strănut (frecvent în salve), obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică poate progresa și la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feței și la nivelul faringelui, cu apariția unor simptome adiționale în aceste zone. Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroșirea ochilor, lăcrimare și edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare și alterarea calității somnului, a capacității de concentrare și desfășurare a activităților zilnice, sportive sau școlare.
Unii pacienți dezvoltă și astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzație de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respirație dificilă și zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă.
Ce alimente pot afecta starea pacienților
Pacienții alergici la ambrozie pot dezvolta reacții la consumul unor alimente nepreparate termic, precum pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de mușetel și păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome sunt cauzate de reacția încrucișată dintre alergenele din polenul de ambrozia și alimentele menționate.
Cum putem preveni și trata alergia la ambrozie
Cele mai importante recomandări de protecție în timpul expunerii la polenul de ambrozie:
- Păstrarea ferestrelor mașinii și ale casei închise;
- Evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat;
- Limitarea drumețiilor;
- Limitarea greblării frunzelor;
- Utilizarea aparatelor de aer condiționat în casă și în mașină;
- Instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficiență.
În ceea ce privește tratamentul, Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, Președinte SRAIC, recomandă vizita la medic, dar și informarea din surse oficiale. “Terapia farmacologică recomandată de ghidurile internaționale cuprinde produse sigure, eficiente și ușor de administrat, care trebuie personalizată în funcție de simptomele fiecărui pacient de către medic. Durata terapiei trebuie să acopere toată durata sezonului polinic, cât mai precoce și, în cazul celor cu simptome de astm sa fie prelungită cu încă o lună după încetarea sezonului, deoarece inflamația alergică se menține. De asemenea, pentru a limita efectele aceste afecțiuni din ce în ce mai răspândite, este nevoie de o informare corectă, din surse oficiale, privind prevenția și tratamentul acesteia”, a declarat aceasta.
O altă opțiune pe care pacienții din România o au la dispoziție este imunoterapia cu alergen (AIT). “Imunoterapia cu alergen presupune administrarea repetată de alergen la intervale regulate de timp cu scopul de a modula răspunsul imunitar în vederea reducerii simptomelor, scăderii utilizării medicației, cât și pentru a preveni apariția de noi sensibilizări și a astmului. AIT este singura opțiune terapeutică prin care se modifică evoluția bolii alergice și are potențial curativ. Imunoterapia cu alergen se inițiază cu cel puțin 4 luni înaintea sezonului polinic de ambrozia și are o durată de 3-5 ani, iar beneficiile clinice obținute pot persista ani de zile după finalizarea tratamentului”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu.
Proiect pilot de măsurare a nivelului de polen în aer
În premieră în România, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea de Șiințele Vieții “Mihai I” și Consiliul Județean Timiș au implementat în Timișoara un proiect pilot de monitorizare în timp real și avertizare a populației asupra aeroalergenelor. În cadrul proiectului a fost dezvoltată și o aplicație mobilă, care poate fi descărcată de pacienți pe telefoanele mobile.
„Aplicația Alergotel dă informații despre concentrația de polen/fungi din aerul atmosferic în timp real, în paralel cu concentrația altor particule din aer. Aceste date sunt preluate de la rețeaua de senzori pentru aeroalergene plasată în patru puncte din Timișoara și zona periurbană. Totodată, aplicația oferă recomandări pentru evitarea expunerii la diferite aeroalergene și informații despre diferitele tipuri de surse de alergene (în prezent fiind disponibile date despre ambrozie, cel mai important alergen în perioada august-septembrie). Platforma permite utilizatorilor să încarce poze cu zonele infestate de ambrozie, inclusiv cu localizarea acestora. Pentru pacienții alergici există o secțiune aparte în care aceștia își vor putea înregistra profilul alergic. Semnalăm că pentru această perioadă se înregistrează valori extrem de crescute ale concentrației polenului de ambrozie, de până la 3200 ppm3, cu mult peste pragul de 30 ppm3, la care pot să apară simptome la pacienții alergici. Sperăm ca acest proiect să poată fi extins în mai multe zone din țară, pentru a veni în sprijinul cât mai multor persoane alergice”, a declarat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu.
[…] Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfășurare. În acest context, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) transmite o serie de recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților. Prevalența alergiei la polenul de ambrozie este în creștere la nivel mondial, în principal din […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]