Acasă Social Și informaţiile false ucid, nu doar boala COVID

Și informaţiile false ucid, nu doar boala COVID

DISTRIBUIȚI

Valul al patrulea al pandemiei a dus spitalele dincolo de orice limită. Sunt pacienți peste tot, în orice spațiu în care a putut fi pusă o targă sau înghesuit un scaun. Iar medicii nu tratează doar boala, ci și spaimele pacienților. Aproape doi ani de știri false și de teorii ale conspirației îi fac pe oameni să creadă că sunt victime ale unor experimente.

Refuză tratamentul care i-ar putea salva

Și informaţiile false ucid, nu doar boala COVID-19. Când ajung în spital, mulți pacienţi sunt copleșiți de frică și bântuiți de o mulțime de infomaţii false pe care le-au citit sau auzit. Mulți sunt convinși că se fac experimente pe ei. S-a ajuns în situații absurde. Sunt bolnavi care refuză şi cel mai aşteptat tratament anti-COVID, anticorpii monoclonali. Un tratament care se administrează prin perfuzie, o singură dată, pacienţilor care sunt în primele 7 zile de boală şi nu sunt în stare gravă. După tratament pot să plece acasă. Este tratamentul care anul trecut, când încă era în fază experimentală, îl punea rapid pe picioare pe Donald Trump, care se îmbolnăvise de COVID în plină campanie electorală.

„Am avut surpriza ca unii pacienți să refuze acest tip de tratament care le-a fost propus, deși se încadrau perfect în criteriile de includere”, mărturisește Irina Strâmbu, medic pneumolog. „Efectul așteptat este ca boala să nu progreseze către o formă severă și boala, care este deja existentă, să se vindece. Fiind anticorpi monoclonali înseamnă că ei se potrivesc ca cheia cu broasca cu niște receptori de pe suprafața virusului”, explică medicul.

Familia unui tânăr s-a opus să fie transferat în Germania

Teama de spitale a devenit atât de mare, încât sunt pacienți care refuză, în scris, să fie transferați în terapie intensivă, chiar dacă aici ar avea o șansă să trăiască. De asemenea, sunt și pacienți și familiile lor care refuză să fie transferați în spitale din străinătate, deși România nu mai are locuri la terapie intensivă pentru ei.

Într-unul dintre spitalele din capitală se luptă pentru viață un tânăr de 20 de ani. Este intubat. Ar fi putut fi transferat într-o secţie ATI din Germania, dar familia s-a opus. Personalul medical face tot posibilul să îl salveze.

„Trebuie să stai cuminte și să ai răbdare. O să scoatem țeava din gât, da, și din nas, dar deocamdată trebuie să ai răbdare. Da? Nu este încă momentul să ți le scoatem. Astea sunt pentru siguranța ta. Deocamdată, ți se dă apă și mâncare pe aceste sonde. Și te ajută cu respirația”, îi explică medicul.

Medicii germani, șocați de atitudinea românilor

Medicii germani veniți să ne dea o mână de ajutor au fost șocați să constate că sunt familii care refuză transferul rudelor aflate în stare gravă, pe motiv că ar fi fi supuse unor experimente.

„Am depus jurământul lui Hipocrate, o să-l respectăm în orice situație. Pe noi ne interesează să facem pacienții bine, nu vrem să le facem rău. Noi am venit aici să îi ajutăm. Nici noi, nici cei din Germania, colegii noștri, nu avem de gând să le facem vreun rău”, explică, pe aeroportul din România, un medic militar german.

Alți pacienți refuză pur și simplu transferul la terapie intensivă atunci când starea lor de sănătate se degradează.

„Există oameni care refuză să îi aducă ambulanță de acasă la spital, la prima etapă. Există pacienți care, odată ajunși la spital, se agravează, și refuză transferul în terapie intensivă, pentru că ei își dau seama că lucrurile se agravează și asociază informațiile din public că în terapie intensivă se moare cu faptul că terapia intensivă este cauza decesului, și nu că agravarea simptomelor duce la deces”, spune medicul Irina Strâmbu.

Ce se întâmplă în terapie intensivă

„Noi ne luptăm pentru fiecare pacient, încercăm să îi scoatem din această situație catastrofală. Contează foarte mult ca să aibă în minte această dorință de a-și reveni, să se recupereze, pentru că altfel boala îi doboară. Și ei trebuie să găsească puterea interioară să lupte și să meargă mai departe”, spune Alexandru Pahonțu, kinetoterapeut.

Un exemplu este Maria. Este de trei săptămâni internată într-un salon de terapie intensivă de la Institutul „Marius Nasta”. Toată familia ei a fost infectată, dar ea a fost cel mai grav. A luptat și a avut încredere. A depășit perioada critică. Acum face singură exerciţii de mişcare şi speră să poată pleca acasă în curând.

„Nu știu de ce le e teamă, că doar aici li se face tratamentul corespunzător, personalul este atent cu toată lumea, dar ei se panichează când văd ce e aici.  Când îi văd pe intubați, din start li se urcă la cap”, spune Maria.

Medic: „Au plecat acasă împotriva oricărui sfat medical”

Medicii povestesc de bolnavi care au plecat pur și simplu din spital pe semnătură.

„A fost chiar un caz recent în care familia a ținut neapărat să ia un pacient care, culmea, avea un prognostic favorabil dacă ar fi rămas, dar a ținut cu orice chip să-l ia acasă, nu ne-am putut înțelege cu ei. Nu știm ce s-a întâmplat acasă. Pacientul era tânăr, ne luptam foarte tare pentru el și rezultatele începeau să fie bune, dar cu toate astea, familia și chiar pacientul personal au semnat și au plecat acasă împotriva oricărui sfat medical. În timpul acestei pandemii ne-am lovit și de situația în care familiile pacienților au avut senzația că noi le facem un rău”, povestește dr. Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București.

Alexandra Nadane, voluntar în domeniul asistenţei sociale, s-a hotărât să vină la Institutul Marius Nasta şi să vorbească cu pacienţii, să-i ajute să înţeleagă ce li se întâmplă.

„Frica este foarte mare. Sunt pacienți care spun îmi pare rău că am stat atât de mult acasă sau îmi pare rău că m-am luat după alți prieteni și cunoscuți și mi-a fost frică să vin la spital, că mi-am făcut tot felul de idei negative. E o situație critică, e o situație de criză și din punct de vedere emoțional, exact ca într-un război. Frica de moarte îi îngrozește teribil”, spune Alexandra Nadane.

„În 5 secunde o știre scrisă undeva a distrus tot ce spune un doctor în 20-30 de minute”

„Știința medicală și explicațiile medicale necesită un pic de răbdare ca să le asculți, nu mai vorbesc de cel car le expune. Necesită puțină răbdare ca să asculți și să înțelegi ce-ți spune un medic pentru că încearcă să-ți explice pe nivelul tău de cunoștințe medicale un lucru. Fake news-urile fac lucrurile astea exact invers și într-un timp record. În 5 secunde o știre scrisă undeva a distrus tot ce spune un doctor în 20-30 de minute”, arată Simin Florescu, managerul de la „Victor Babeș”.

Toţi aceşti pacienţi au în continuare un lucru în comun. Peste 90% sunt nevaccinaţi. Vaccinul i-ar proteja de formele grave ale bolii şi n-ar mai trebui să treacă prin chinul de a vedea moartea cu ochii. – sursa: digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here