Acasă Politic Simina Tănăsescu îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu la CCR

Simina Tănăsescu îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu la CCR

DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidențial la Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională până în iunie 2018, când și-a dat demisia în contextul scandalului privindu-l pe judecătorul Petre Lăzăroiu de la Curtea Constituțională.

Simina Tănăsescu a fost acuzată atunci că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Curții Constituționale, Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că ”are o sarcină ingrată”, de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR, în acest sens fiind depusă o sesizare a unei ONG la Președinție. La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administrația Prezidențială a anunțat că în discuția pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, aceasta nu a reprezentat Administrația Prezidențială.

Simina Tănăsescu urmează să îl înlocuiască chiar pe judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, al cărui mandat expiră în 2 iunie.

În perioada următoare urmează să expire și mandatele judecătorilor constituționali Ştefan Minea și Maya Teodoroiu.

Simina Tănăsescu este profesor universitar la Universitatea București, la Departamentul de Drept Public. Are un doctorat în drept constituţional (menţiune “Foarte bine cu felicitările juriului”), la Universitatea Aix-Marseille III (1997) și o diplomă de studii aprofundate (menţiune “Bine”) la aceeași universitate.

A obținut licența în drept la Universitatea din Bucureşti în 1991.

A fost decorată cu ”Legiunea de onoare” și cu ”Ordinul naţional pentru merit”, grad de Cavaler, conferite de Republica Franceză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here