Pentru ei suntem doar nişte cifre, o sumă care trebuie eliminată sau diminuată cu scopul de a mai conecta, în plus, entităţi sau protejaţi politic, la resursele bugetare. Nu e vorba despre reforma reală şi transparenţă decizională, ci despre o epurare politică masivă, organizată şi mascată sub aparenţa austerităţii, acuză liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, Bogdan Șchiop.
”Guvernul României, prin reprezentanţii săi numiţi pe înalte funcţii, atacă în mod direct salariații din administrația publică, sub pretextul reducerii cheltuielilor bugetare. Realitatea este reprezentată însă de scopul ascuns al acestor măsuri, şi anume dorinţa de eliminare a salariaţilor incomozi, care au îndrăznit să protesteze, să semnaleze abuzuri sau nedreptăţi. Solicitarea transmisă recent de Şeful Cancelariei Prim-ministrului, privind „listele cu persoane ce trebuie disponibilizate”, nu este o măsură economică, ci o execuție administrativă cu motivație politică.
Pentru noi este evident, având în vedere că după câteva zile de la numire, fără timpul necesar pentru o analiză corectă, că Şeful Cancelariei are misiunea de a ,,deschide” calea angajărilor ulterioare a clientelei politice. Aceleaşi metode au fost aplicate şi de guvernul precedent, cel care a deschis calea ,,reorganizărilor” instutuţiilor, înfiinţând entităţi sau posturi de conducere noi, în timp ce mima responsabilitatea bugetară. Guvernul actual, mânat de aceleaşi interese şi adoptând aceleaşi tactici, continuă aceste politici şi le dezvoltă, de exemplu, folosind experienţa dobândită în instituţiile pe care reprezentanţii săi le-au condus în alte zone ale ţării, şi anume, reduce aparatul administrativ pentru a externaliza serviciile către entităţi private, apropiate mediului politic. Vedem ce se întâmplă, în prezent, la Ministerul Energiei, care după ce a redus aparatul propriu a ales să lucreze cu ,,o firmă”. Nici măcar nu s-au chinuit să mimeze o cerere de ofertă pentru servicii, o licitaţie, au ales pur şi simplu ,,o firmă”. Nu e treaba cetăţenilor care e acesta.
Aşa-zisa responsabilitate bugetară a Guvernului înseamnă, printre altele, şi demonizarea publică a sectorului de activitate ,,Administraţie”, o componentă a sistemului bugetar care este deja subdimensionată și funcționează în condiții precare, cu un volum de muncă disproporționat și responsabilități în creștere.
Nu asistăm la o reformă, ci la un proces organizat de destructurare a administrației publice, care va afecta direct calitatea serviciilor oferite cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă.
Șeful Cancelariei premierului Mihai Jurca, a cerut angajaților Guvernului rapoarte de activitate și propuneri de reducere a personalului din partea departamentelor din subordinea Guvernului. Termenul a fost de două ori depășit, fără ca Jurca să primească un răspuns. Este vorba despre angajații Cancelariei premierului și cei ai SGG. Jurca a spus la Digi24 că nu îl interesează persoanele care ar urma să plece din departamente, ci doar rezultatul. Jurca spune că în cazul în care nu va primi răspuns la cererea sa, va lua singur o decizie.
Deocamdată, Guvernul nu ia în calcul unde se duc angajații care vor fi disponibilizați. În cazul în care vor primi șomaj, tot statul este cel care va plăti.