Sindicatele contest decizia de desființare a ANL anunțată de ministrul Dezvoltării și o cataloghează drept ”o decizie politică nechibzuită, prezentată sub pretextul unei restructurari eficiente”. Sindicatele consider că nu există temei juridic sau financiar pentru desfiinţarea ANL, pentru că instituţia se finanțează singură, și reclama lipsa consultărilor reale.
”În schimb, cetăţenii vor resimţi, la scurt timp după ce acest demers se va finaliza, efectele negative ale blocajului, haosului şi abandonului sutelor de proiecte aflate în derulare – peste 6.300 de case în construcție și cererile pentru peste 14.000 de locuințe noi. Consecinţe dăunătoare tinerilor, familiilor tinere și comunităților vulnerabile. Aceste consecinţe negative imediate nu sunt luate în considerare de clasa politică, tot ceea ce contează pentru aceasta sunt banii, controlul şi confiscarea resurselor.
Programele ANL construiesc mai ieftin, mai repede și cu mai multă transparență decât orice altă entitate din subordinea Ministerului Dezvoltării. Dar această productivitate reală, alături de independența instituției și de fondurile acumulate, provoacă iritare şi stârneşte dorinţele clasei politice de a controla resursele instituţiei. Acum, acele fonduri, acea independență și capacitatea ANL de a acționa pentru comunități – NU pentru clientela politică – sunt vizate”, se arată într-un comunicat al sindicatelor.
FNSA consideră că în spatele acestui demers se regăseşte un obiectiv simplu: preluarea fondurilor ANL, resurse din chirii, vânzări și propriile depozite. Toate acestea vor merge la minister pentru a fi „cheltuite” fără nicio garanție că vor fi folosite în continuare în beneficiul tinerilor sau comunităților.
”ANL este o instituție simplă şi eficientă. În loc să fie susţinută, urmează a fi desfiinţată, desi abordează şi încearcă să rezolve una dintre problemele cele mai presante ale societății: accesul la locuințe”.
Sindicatele cer politicienilor să răspundă publicului: cui folosește desfiinţarea ANL şi cât ne va costa pe toți această așa-zisă „reformă”?