Acasă Educatie Sindicatele din învățământ, mereu nemulțumite

Sindicatele din învățământ, mereu nemulțumite

Salarizarea este fundamentală, pentru că de ea depinde educația

DISTRIBUIȚI

FSLI și Federația „SPIRU HARET” sunt nemulţumite de eliminarea din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a unui articol despre care sindicatele susțin că este ”fundamental” şi de care ”depinde evoluția învăţământului românesc”. Articolul reclamat de sindicate se referă la salarizarea cadrelor didactice, iar aplicarea lui ar presupune că un profesor debutant ar avea un salariu net de 3.900 lei, ceea ce este, în opinia sindicatelor, ”nemotivant”.

”Motivarea resursei umane din învăţământ este condiţia primordială pentru a avea un sistem de educaţie performant în România. Pentru guvernanţi, trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că în România creşte numărul profesorilor necalificaţi, categorie care nu se regăseşte în nicio ţară membră a UE  şi nu numai”, arată cele două sindicate.

De asemenea, sindicatele mai arată că și guvernanții intenționează să subfinanțeze educația.

”FSLI şi FSE „SPIRU HARET” îşi exprimă, de asemenea, nemulţumirea faţă de nerezolvarea problemelor salariale ale personalului nedidactic, cerinţa fiind aceea ca salariile acestei categorii profesionale să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017. Reamintim faptul că aceşti salariaţi au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă că aceşti oameni sunt condamnaţi la sărăcie extremă. Este greu de înţeles de ce Guvernul României amână rezolvarea acestei probleme, având în vedere că impactul bugetar este nesemnificativ”, se mai arată în comunicat.

Din lista celor 9 revendicări pe care le aduc în fața guvernanților, 8 sunt de natură salarială și una singură se referă la eficientizarea activităților prin actualizarea normativelor de personal nedidactic și didactic auxiliar, vechi de aproape 15 ani.

În cazul în care solicitările nu sunt rezolvate,  sindicatele anunță pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, organizarea unui marș de protest în București în luna mai 2023 și declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

2 COMENTARII

  1. […] FSLI și Federația „SPIRU HARET” sunt nemulţumite de eliminarea din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a unui articol despre care sindicatele susțin că este ”fundamental” şi de care ”depinde evoluția învăţământului românesc”. Articolul reclamat de sindicate se referă la salarizarea cadrelor didactice, iar aplicarea lui ar presupune că un profesor debutant ar avea un salariu net […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here