După mai mulți ani de eșecuri, pentru reabilitarea Liceului ”Mihai Kogălniceanu” din Snagov pare să se fi găsit o soluție, al cărei deznodământ, fericit după cum speră toată lumea, va fi și fericit și nu foarte îndepărtat.
Ideea reabilitării unității de învățământ a apărut în urmă cu câțiva ani când, prin ADRBI a fost aprobată o finanțare din fonduri europene.
După începerea efectivă, în 2015, a lucrărilor, s-a constatat că, în pofida studiilor tehnice realizate anterior, clădirea unității de învățământ avea serioase probleme la structura de rezistență, iar continuarea lucrărilor ar fi, pe lângă o risipă de bani, și punerea în pericol a celor care învață sau lucrează în această clădire.
În urma noii expertize, Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut evacuarea imediată a clădirii și conservarea ei, iar cei peste 1.000 de elevi care învățau acolo au fost mutați în alte trei imobile.
Reabilitarea responsabilă a clădirii presupunea o nouă expertiză tehnică, ceea ce însemna nu doar modificarea costurilor, ci și regândirea și reașezarea sumelor necesare. Din acest motiv, finanțarea pentru acest proiect a fost pierdută, iar lucrurile au trebuit luate de la capăt.
În 2018, Gabriela Szabo, director general al CSM București, cere Primăriei Municipiului București o soluție pentru luarea în administrare (în București sau în zonele limitrofe) a unei baze de antrenament, cazare și masă, pentru pregătirea juniorilor și copiilor legitimați la clubul bucureștean.
Imediat este găsită soluția asocierii cu Primăria Snagov, care, la rândul ei căuta o soluție pentru reabilitarea extinderea și reamenajarea clădirii Liceului ”Mihail Kogălniceanu”, inclusiv pentru realizarea unui internat și a unei săli de sport. Din acest motiv, în 2018 a fost introdusă pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București un proiect de hotărâre privind asocierea între cele două unități administrativ teritoriale, decizie în urma căreia Primăria București ar fi urmat să relizeze investiția în liceul din Snagov.
Companiile înființate de municipalitate au fost contestate, drept consecință nici asocierea Primăriei Capialei cu Snagovul nu a mai putut fi realizată.
În această vară (iulie 2019), proiectul Primăriei Snagov a fost aprobat de Compania Națională de Investiții (CNI), iar documentația a intrat în circuitul de analiză a comisiilor de specialitate. După analiza și aprobarea proiectului și în comisiile tehnice și juridică, CNI trebuie să realizeze caietul de sarcini pentru realizarea lucrării și să scoată la licitație atribuirea lucrărilor.
Primarul Marian Oancea se arată optimist de această dată, încurajat de faptul că analiza documentației proiectului nu a primit nicio observație. Acesta speră că, dacă lucrurile vor merge bine în continuare, elevii Liceului ”Mihail Kogălniceanu” să înceapă următorul an școlar (2020 – 2021) într-o clădire nouă.
Pe lângă noua construcție proiectul prevede și o extindere a căminului și o sală de sport. De asemenea, pentru cadrele didactice care nu locuiesc în Snagov se are în vedere amenajarea unor garsoniere, pe care să le poată ocupa, printr-un contract înregistrat la administația financiară, pentru un ciclu de învățământ (4 ani) și pentru care să nu plătească decât utilitățile, cu o clauză care să îi oblige ca, în cazul în care părăsesc mai devreme unitatea de învățămât, să returneze valoarea închirierii locuinței. – ANTUANELA ROȘIORU