Snagovul a făcut pasul către Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară Euro-Apa. Potrivit afirmaţiilor primarului comunei Snagov, Marian Oancea, aplicarea noi legislaţii privind servicile comunitare de utilităţi publice şi liberalizarea pieţei acestor servicii publice impun o nouă abordare a administraţiilor publice locale, atât în problematica managementului opreaţional cât şi în cea a politicilor privind atragrea de programe investiţionale cu finanţare europeană, respectiv accesarea POS pentru Mediu.
Snagovul a făcut pasul către Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară Euro-Apa. Potrivit afirmaţiilor primarului comunei Snagov, Marian Oancea, aplicarea noi legislaţii privind servicile comunitare de utilităţi publice şi liberalizarea pieţei acestor servicii publice impun o nouă abordare a administraţiilor publice locale, atât în problematica managementului opreaţional cât şi în cea a politicilor privind atragrea de programe investiţionale cu finanţare europeană, respectiv accesarea POS pentru Mediu. Acest program reprezintă documentul de programare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune, care stabileşte strategia conform căreia aceste fonduri vor fi alocate în vederea dezvoltării sectorului de mediu în România, până în anul 2020. Una din axele prioritare de mediu care ar putea fi accesate o reprezintă extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, iar pentru a beneficia de fonduri europene este necesară afilierea la o asociaţie de dezvoltare intercomunitară de apă şi canalizare potrivit Legii seviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 – republicată.
Din această asociaţie mai fac parte localităţile Voluntari (din 2010), Nuci, Ştefăneştii de Jos, Copăceni, Dascălu şi 1 Decembrie, toate din a doua parte a anului 2013.
Euro Apa provine din Proiectul de Dezvoltare Intercomunitară Voluntari – Găneasa, această asociaţie purtând denumirea actuală din 29 mai 2013, atunci când s-a hotărât modificarea actului constitutiv. Proiectul se doreşte a face parte din obiectivul PQS2 Mediu de a finanţa proiecte mari care acoperă mai multe lcalităţi la nivel judeţan, ceea ar aduce o contribuţie importantă la conformarea cu standardele europene de mediu şi ar avea un impact considerabil în dezvoltarea comunităţilor respective. Această asociaţie este o replică la ADIA – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – care cuprinde 29 de localități și Consiliul Judeţean Ilfov, înființată în 2009. – C. ANGHELUŢĂ