Acasă Anchete Sondaj de opinie INSCOP Research: Notorietate și încredere în personalități internaționale

Sondaj de opinie INSCOP Research: Notorietate și încredere în personalități internaționale

DISTRIBUIȚI

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în februarie 2024, Regele Charles al Marii Britanii este liderul internațional în care românii au cea mai mare încredere.

Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Notorietate lideri internaționali

99.5% dintre români declară că au auzit de Vladimir Putin. Președintele Rusiei este urmat de Donald Trump, fostul președinte al SUA, cu 96.4% notorietate, Regele Charles al Marii Britanii, cu 93.3% și Joe Biden, actualul președinte al SUA, cu 92.1%. Clasamentul este continuat de Emmanuel Macron, președintele Franței, cu 89.1% notorietate, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, cu 79.3%, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu 71.7% și Olaf Scholz, cancelarul Germaniei cu 65.9%.

Încredere lideri internaționali

Regele Charles al Marii Britanii  conduce în clasamentul încrederii cu 56.2% încredere multă și foarte multă. Monarhul britanic este urmat de Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, cu 34% încredere multă și foarte multă și Emmanuel Macron, președintele Franței, cu 32%. Clasamentul este continuat de Joe Biden, președintele SUA, cu un capital de încredere de 27.6%, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu 26.8% și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu 25.9%.  În Donald Trump, fostul președinte al SUA, au încredere  multă și foarte multă 21.5% dintre cei intervievați, iar în Vladimir Putin, președintele Rusiei, 11.4%.

Au încredere multă și foarte multă în Joe Biden în special: persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din mediul urban și cei care nu au cont pe rețelele sociale.
Bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și cei cu un venit mai ridicat tind să aibă cea mai multă încredere în Emmanuel Macron, președintele Franței.
Au încredere în Maia Sandu mai ales: bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat.
Bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat au încredere în Olaf Scholz într-o proporție mai mare decât restul populației.
Regele Charles al Marii Britanii  se bucură de o încredere ridicată mai ales din partea următoarelor categorii de populație: bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, cei inactivi pasivi, gulerele albe, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai ridicat.
Au încredere multă și foarte multă în Donald Trump mai ales: bărbații, tinerii sub 30 de ani și gulerele albastre.
Persoanele cu educație superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat și angajații la stat tind să aibă cea mai multă încredere în Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
În cazul lui Vladimir Putin, distribuția răspunsurilor (ponderea redusă a celor care au încredere multă și foarte multă) nu permite o segmentare în funcție de principalele criterii socio-demografice.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/03/13.03.2024-Sondaj-INSCOP-NEWS-Partea-a-VI-a-1.pdf

 

2 COMENTARII

  1. […] Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în februarie 2024, Regele Charles al Marii Britanii este liderul internațional în care românii au cea mai mare încredere. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here