În dosarul contractelor IT de un miliard de euro, procurorii DNA investighează şi modul în care a fost dat contractul pentru securizarea frontierelor. Negocierile au fost demarate în 2003 pe vremea guvernării Năstase şi în final statul a ajuns să plătească 700 milioane euro, potrivit procurorilor. Procurorii suspectează că în acest caz au fost date şpăgi în valoare de patru milioane euro. DNA crede că şpăgile ar fi fost date de EADS conducereii Ministerului de Interne prin intermediul unor subcontractanţi. Potrivit procurorilor, mita ar fi fost mascată sub forma unor comisioaneDNA investighează modul în care au fost acordate patru mari contracte informatice în valoare totală de un miliard de euro. Printre contractele investigate este şi cel privind securizarea frontierelor încheiat cu EADS în valoare de 700 milioane euro. Un alt contract priveşte licenţele informatice folosite în şcoli, contract semnat în guvernarea Năstase.
În cazul contractului EADS, informaţiile preliminare obţinute de gândul arată că negocierile au început în anul 2003 prin realizarea unui studiu de fezabilitate. Procurorii au suspiciunea că studiul de fezabilitate nu a fost realizat temeinic şi că scopul a fost să indice EADS ca singur furnizor.
În perioada 2000-2004, ministru de Interne a fost Ioan Rus, iar în iunie-decembrie 2004 Marian Săniuţă. Ancheta preliminară a analizat exact această perioadă de timp în care s-au derulat negocierile şi a fost semnat contractul cu EADS.
Iată şi constatările preliminare relatate de sursele gândul.info:
În data de 15.07.2004, MAI a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de 2 zile, studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point.
Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul poliţiei de frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI, de la acea dată, a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică şi anume cu firma EADS în Germania.
Investigaţiile preliminare arată că încă din faza negocierilor subcontractanţii erau cunoscuţi şi că aceşti suncontractanţi aveau rolul de a transmite mite către factorii de decizie din MAI, susţin procurorii. Anchetatorii mai reţin că statul a negociat dezastruos contractul, astfel încât EADS a controlat nivelul profitului. „În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluţiile tehnice oferite profitul care urma să-l realizez în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, se mai arată în constatările procurorilor.
Ancheta iniţială a reţinut faptul că EADS a fost condiţionată să subcontracteze până la 60 milioane euro din valoare totală. „Contractul de achiziţie a SISF, în valoare de 650 milioane euro, a fost semnat în 12 august 2004. Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul lui EADS a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro”, spun constatăzile iniţiale din anchetă.
Mită de patru milioane euro
Ancheta penală a descoperit că mita totală în acest caz a fost de 4 milioane euro. Banii ar fi ajuns, potrivit procurorilor, la „persoanele din conducerea MAI şi Cabinetului prim-ministrului”, nefiind încă determinate numele acestor persoane. Mita era mascată sub forma unor „comisioane de reuşită”, susţin anchetatorii.
Managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat de către Claudiu Florică să semneze în acelaşi timp, contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, comision 10% şi cu firma Profinet, comision 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetului primului – ministru.
Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat managementului FSC, schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.
EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit la rândul său, un avans de 2.000.000 euro către Profinet şi un avans de 280.000 euro către Gessa.