Acasă Social Spitalele, publice sau private, trebuie să amenajeze puncte de colectare pentru medicamentele...

Spitalele, publice sau private, trebuie să amenajeze puncte de colectare pentru medicamentele expirate sau neutilizate

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate, considerate deșeuri periculoase, vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

„Legea îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi şi, de acolo, în sol şi în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speţă, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener, iniţiator al proiectul de lege.

Legea prevede şi introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia, medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private, sunt asigurate prin transferuri de la bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia este stabilită prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Legea mai prevede că prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, atenţionarea că medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private.

Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului medicamentului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028.

Conform legii, CNA trebuie să reglementeze conţinutul audiovizual, astfel încât să includă avertizările privind reglementările privind publicitatea la produse medicale, suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, reglementările privind anunţurile de interes public.

2 COMENTARII

  1. […] Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate, considerate deșeuri periculoase, vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. „Legea îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here