Pantelimon
Consilierii județeni au aprobat, la ultima ședință, un sprijin financiar pentru contiunarea lucrărilor de conservare și restaurare a picturii murale a Bisericii ”Sfântul Nicolae” din cadrul Mănăstirii Cernica din orașul Pantelimon. Sprijinul, în valoare de 1,37 milioane lei, vine la cererea Mitropoliei Munteniei și Dobrogei – Arhiepiscopia Bucureștilor. Alocarea sumei respective se face din bugetul local al județului Ilfov pentru completarea fondurilor proprii ale unității de cult.
Mănăstirea Cernica este un așezământ orthodox, complexul monahal întinzându-se pe două dintre insulele lacului Cernica. În obștea monahală cernicana au trăit nenumarăți bărbați cu viață sfântă, cei mai renumiți dintre aceștia fiind Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici.
Ctitorie a marelui vornic Cernica Știrbei și a soției sale, doamna Chiajna, Mănăstirea Cernica este atestată documentar în 1608, printr-un hrisov domnesc al lui Radu Vodă Șerban, fiul lui Mihnea Vodă. Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae, aflată pe insula din spatele cimitirului, a fost construită după cutremurul din 1802, de starețul Timotei, sfințirea ei având loc în anul 1815. Cutremurul din 1940 a dărâmat bolta naosului și turla cea mare a bisericii însă, prin grija patriarhului Justinian, biserica a fost restaurată între anii 1965 – 1967, când s-a reconstruit numai turla pe pronaos. Pictura actuală aparține zugravului Fotache, iar icoanele împărătești și portretele stareților Timotei și Gheorghe sunt opera lui Nicolae Polcovnicu, care a zugrăvit și biserica cea mare a Patriarhiei din București, între anii 1825 – 1838. – CRISTINA ANGHELUȚĂ