Curtea de Apel Bucuresti a constatat joi seara nulitatea absoluta a interceptarilor convorbirilor si comunicarilor telefonice, efectuate in baza unor mandate pe siguranta nationala emise de Inalta Curte, in dosarul Sorin Ovidiu Vîntu, judecat pentru cumparare de influenta. DNA are termen doua saptamani sa comunice magistratilor daca mentin decizia de trimitere in judecata a lui SOV ori solicita restituirea cauzei.
Acuzatiile DNA in acest caz: SOV i-ar fi dat un milion de euro fostului sef al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Acest caz a fost separat din dosarul lui Bogdan Olteanu, care a fost condamnat, in prima instanta, la 7 ani de inchisoare.
Dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu se afla in faza de Camera Preliminara. Initial, pe 24 iunie 2019, Tribunalul Bucuresti a anulat mai multe interceptari telefonice si ambientale in acest caz. Procurorii DNA au contestat decizia. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, pe 16 iulie 2020, decizia de excludere data de instanta inferioara si a extins anularea si excluderea altor interceptari, care erau realizate in baza unor unor mandate pe siguranta nationala emise de Inalta Curte.
Potrivit minutei, procurorii DNA trebuie sa elimine din dosar toate aceste interceptari si sa comunice Curtii de Apel Bucuresti-Sectia I Penala daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei. Decizia este definitiva. Sentinta poate fi consultata la finalul articolului.
In februarie 2020, CCR a admis o exceptie de neconstitutionalitate, ridicata de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind o prevedere din Codul de procedura penala, legata de folosirea interceptarilor in procesele penale. In urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii daca in timpul interceptarii pe mandate de siguranta nationala sesizeaza infractiuni de drept comun.