Acasă Social Starea civilă digitalizată în încă 25 de localități

Starea civilă digitalizată în încă 25 de localități

DISTRIBUIȚI

Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) a fost extins în încă 25 de localități din 4 județe (Cluj – Turda și Câmpia Turzii, Iași – Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și Butea, Hunedoara – Hațeg, Brad, Simeria, Peștisu Mic, Băcia, Băița, Certeju de Sus, Șoimuș și Hărău și Ialomița – Fierbinți-Târg, Căzănești, Sfântu-Gheorghe, Balaciu, Sinești, Dridu, Perieți, Jilavele, Coșereni și Movilița), după ce la începutul lunii eliberarea documentelor de viață (naștere, deces) se face digitalizat în 7 minicipii reședință de județ și integral în județul Ilfov.

Reamintim că din 8 mai certificate de naștere și deces pot fi obținute atât în format fizic, cât și digital în municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și în județul Ilfov.

Activitatea de înregistrare a evenimentelor de viață (naștere și deces) desfășurată de ofițerul de stare civilă se realizează în format digital.

În luna aprilie, la nivelul tuturor UAT-urilor din județul Ilfov, a început punerea în funcțiune a ”Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, prin înregistrarea în format digital a deceselor și nașterilor.

Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din 5 platforme interoperabile pentru înregistrarea sau, după caz, atestarea evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

 Infrastructura SIIEASC integrează o platformă dedicată activității tuturor ofițerilor de stare civilă din România, o platformă dedicată cetățeanului, platforma instituțiilor publice partenere (prin intermediul căreia se asigură interoperabilitatea cu administrația publică) și o componentă în care se regăsește o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate, cuprinzând informații din ultimii 100 de ani (începând cu ianuarie 1921).

Sistemul este realizat cu fonduri europene și vizează informatizarea integral a sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă.

Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare (cererea de eliberare a certificatului de stare civilă), document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului.

1 COMENTARIU

  1. […] Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) a fost extins în încă 25 de localități din 4 județe (Cluj – Turda și Câmpia Turzii, Iași – Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și Butea, Hunedoara – Hațeg, Brad, Simeria, Peștisu Mic, Băcia, Băița, Certeju de Sus, Șoimuș și Hărău și Ialomița – Fierbinți-Târg, Căzănești, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here