Institutul Cultural Român deschide cea de-a 29-a ediție FFE – joi, pe 8 mai, la Sala Luceafărul cu documentarul O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde /A Sudden Glimpse to Deeper Things, marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary. Documentarul, realizat de Mark Cousins, (re)compune portretul unei artiste remarcabile, pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham, recunoscută pentru contribuția sa semnificativă la arta abstractă britanică a secolului XX și asociată cu Școala de la St Ives, un grup de artiști care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, au contribuit la definirea unei estetici distincte în arta britanică, influențată de peisajul și lumina specifică regiunii Cornwall. Mark Cousins este un nume de referință în cinematografia documentară, apreciat pentru pasiunea lui pentru istoria filmului, stilul poetic și enciclopedic și rolul său esențial în promovarea și înțelegerea artei cinematografice la nivel mondial.
Festivalul va continua apoi la Cinema Elvire Popesco (9-15 mai) și Cinemateca Eforie (9 – 11 și 16 – 18 mai) și în alte nouă orașe din țară: Brașov (9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta), Timișoara (15 – 18 mai, Cinema Studio), Sfântu Gheorghe (17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex),Botoșani (22 – 25 mai, Cinema Unirea), Deva (23 – 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean), Iași (23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii), Chitila (30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului), Târgu Jiu (30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu) și Târgu Mureș (30 mai – 1 iunie, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).
“De 29 de ani, cu fiecare ediție nouă a Festivalului Filmului European îi spunem Uniunii Europene „La mulți ani!” de ziua ei. Iar azi o facem mai apăsat decât oricând, însă în continuare sub semnul dialogului. Așa cum spune motto-ul ediției 2025 a FFE, „cultura unește”. De aceea ne străduim mereu să aducem în festival filme variate, relevante, uneori provocatoare, dar o facem întotdeauna cu bună credință și cu dorința de a netezi drumul către înțelegerea diversității ce caracterizează continentul european. Suntem o generație norocoasă, pentru că am parcurs fiecare pas pe drumul către Europa, și experiențele acumulate pe parcurs ne-au îmbogățit, ne-au bucurat și, mai ales, ne-au călit”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, în cadrul conferinței de presă de ieri de la sediul ICR.
Ediția din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei.
Proiecțiile de filme vor fi completate de discuții cu echipele filmelor și întâlniri cu invitații speciali.
În București, Festivalul se încheie pe 18 mai, cu 100.000.000 / Cent mille milliards, filmul lui Virgil Vernier, căruia 29.FFE îi dedică un mic medalion. Pe lângă filmul din închidere vor mai fi proiectate Sophia Antipolis și scurtmetrajele Imperial Princess, Sapphire Crystal și Orléans.
Virgil Vernier este un regizor, scenarist și actor francez de origine română, una dintre vocile noi și distincte ale cinematografiei franceze – un observator atent al Europei globalizate, ale cărui lucrări îmbină ficțiune, documentar și mit.
Tot în închidere va fi acordat și Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi din partea cinefililor, pe site-ul www.ffe.ro.