Acasă Economie Statele europene recurg la soluția ”ajutoarelor financiare” pentru a face față crizei...

Statele europene recurg la soluția ”ajutoarelor financiare” pentru a face față crizei energetice

DISTRIBUIȚI

Plafonarea și înghețarea prețurilor, ajutoare pentru întreprinderi, importuri de energie… și lista facturilor crește în demersurile europenilor pentru înfruntarea crizei de energie. Este cazul Germaniei, al cărei guvern a anunțat duminică, 4 septembrie un plan masiv pentru a rezista creșterii fulgerătoare a prețurilor. El implică alocarea a 65 miliarde de euro destinate sprijinirii puterii de cumpărare a gospodăriilor germane și pentru ajutorarea întreprinderilor. Printre aceste ajutoare, se remarcă: un cec de 200 euro destinați studenților, un cec energie unică de 300 euro pentru milioane de pensionari, precum și o creștere a alocației pentru locuințe. Neliniștea a căpătat o amploare ”enormă” legată de faptul că Banca centrală se așteaptă la o inflație de 10% până la finele acestui an. Olaf Scholz, cancelarul german social-democrat în fruntea unei coaliții formate cu ecologiștii și liberalii, a reunit sâmbătă seară principalele figuri ale guvernului pentru a finaliza acest plan așteptat de mai multe săptămâni. Și directorul Băncii centrale germane (Bundesbank) afirmă că inflația – care acum este de 8% la nivelul unui an – va atinge 10% la finele anului, ceea ce este o premieră din anii 1950 până în prezent.

Italia, unde inflația era în luna august de 8,4%, se află într-o perioadă de incertitudine de la plecarea lui Mario Draghi din fruntea guvernului, în perspectiva legislativelor ce urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni. Tensionarea atmosferei politice a fost puternic impulsionată de polemica suscitată duminică, 4 septembrie de liderul extremist Matteo Salvini al formațiunii de extremă dreapta Liga. El a pus sub semnul întrebării eficacitatea sancțiunilor împotriva Rusiei. Foarte dependentă de gazul rus, Italia a încheiat noi contracte cu Congo, Angola, Algeria și Qatar. Costul importurilor italiene de energie se va apropia anul acesta de 100 miliarde de euro, respectiv mai mult decât dublu față de anul precedent. Într-un mesaj difuzat sâmbătă pe Twitter, Salvini spunea că sancțiunile contra Rusiei nu funcționează și că, la ora actuală, ”cei sancționați sunt câștigători, în timp ce cei care au instituit sancțiunile sunt în genunchi”.

Potrivit unor anunțuri din ultimele 24 de ore, în Suedia este prevăzută furnizarea unor garanții financiare întreprinderilor energetice din țările nordice și baltice. Închiderea tranzitului gazelor ruse prin Nord Stream 1 va antrena în mod cert creșterea prețurilor de producție ale companiilor de electricitate. Mai multe miliarde de euro sunt însă puse în joc, spune primul ministru al Suediei, pentru a se face față majorării tarifelor la electricitate.

În Franța, între măsurile luate de autorități figurează plafonarea la 4% a majorării tarifelor la electricitate și înghețarea prețului la gazele naturale. Dar, guvernul francez a exclus orice ”puncție” în profiturile excepționale realizate de unele întreprinderi energetice ca urmare a creșterii fulminante a prețurilor de pe piețe, spre deosebire de Germania, unde întreprinderile respective trebuie să contribuie la diminuarea facturilor, așa cum a declarat duminică Olaf Scholz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here