Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă angajatorilor, la cerere, subvenții pentru fiecare șomer angajat din categoriile vulnerabile (absolvenți, tineri NEET, șomeri de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, părinți unici ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilități).
Angajatorii care încadrează în muncă aceste categorii primesc, timp de un an, 2.250 lei lunar pentru fiecare angajat din această categorie, cu obligația menținerii raporturilor de muncă cel puțin un an și jumătate.
Pentru a primi aceste subvenții, angajatorii trebuie să încheie o convenție, care poate fi pentru una sau mai multe persoane. Subvențiile se acordă doar pentru șomerii înregistrați în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă (ANOFM). De aceste subvenții nu beneficiază angajatorii instituții sau autorități publice.
Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale persoanelor din categoriile vulnerabile înaintea termenului de 18 luni, din motive imputabile lor, trebuie să restituie subvențiile încasate, plus dobânda de referință.
Până în present, au fost ăncheiate astfel de convenții pentru peste 40.000 de locuri de muncă, iar în perioada următoare vor fi semnate convenții pentru alte circa 30.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că în 2024 a fost subvenționat cel mai mare număr de locuri de muncă. Pentru comparație, în 2018 au fost subvenționate 30.753 de locuri de muncă, în 2021 – 38.112, în 2022 – 59.371 de locuri de muncă, iar în 2023 – 1.207.
[…] Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă angajatorilor, la cerere, subvenții pentru fiecare șomer angajat din categoriile vulnerabile (absolvenți, tineri NEET, șomeri de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, părinți unici ai familiilor monoparentale, persoane cu […] Citeste mai mult […]